vineri, 28 octombrie 2016

Targu Jiu

Sambata noapte se schimba ceasul. Eram militar termen redus la Targu Jiu la Militie, in post de santinela si ne schimba cu masina de serviciu. Vorbesc de martie. In 1979 s-a schimbat prima data ora. Sa ma manance soferul pe care l-am sculat din somn dupa ora noua oficiala de care habar nu avea dar m-a dus cu o ora inainte sa dorm si eu!





joi, 27 octombrie 2016

23 August 206 -208


A fost adresa casei in care m-am nascut la Tulcea, demolata in 1976.








Beciul si bucataria de vara









Frumoasa e acum comportarea tinerei aromance, o poza a Simonei Halep cu Gica Hagi de cand era ea copil mi-a trezit frumoase amintiri... Eram si eu copil, aveam o curte minunata si un cartier pe care il stiam milimetru cu milimetru, o secunda as da orice sa ma mai vad pe acolo pe unde am copilarit asa cum era atunci. Aveam televizoare cu totii, era o unealta minunata acel ecran miraculos care deschidea in alb si negru lumi nebanuite, ferestre spre lumea intreaga... Imaginea lui JFK ucis de poporul lui, moarte care poate a bagat lumea pentru vecie in iad, primul om pe luna, cate si mai cate. Dar minunea se producea cand noi pustanii cam de varsta baietilor din strada Pall sau a copiilor capitanului Grant vedeam idolii la lucru. Tenis de camp am invatat la televizor, mergeam la Liceul Pedagogic si pe un zid cu un brau cam la nivelul fileului exersam servicii si retururi ca la Ilie Nastase. Devenit politician si VIP si-a pierdut mult din aura avuta cand eram copil. O fi adevarata pierderea cupei Davis din motive scarboase, cine stie... Atunci era un banc: Vine Bula acasa suparat ca a avut la bacalaureat despre Nicolae Ceausescu. Se uita in dictionar: Nicolae Ceausescu, presedintele Romaniei pe vremea lui Ilie Nastase... In curte aveam niste trandafiri cu 50-60 de centimetri mai inalti ca mine, ei erau blocajul de pe semicercul din lumea mea peste care marcam goluri ca Gruia, Birtalan, Gatu si ceilalti mari handbalisti romani. Aveam niste carucioare cu rulmenti si volan cu care eram pe pista de formula I din curte sau de pe totuar... Era minunat, aveam lumea noastra, iarna in casa jucam fotbal cu nasturi, ieseau campioni mondiali tot felul de necunoscuti... era cum reuseam noi sa batem in grupe... Lumea aceasta e departe, zeul ban distruge virtualizeaza copilaria, nu mai se joaca sah, volei, tranta voiniceasca... plus sau minus, baza… Unde e bicicleta aia cu genunchi juliti deasupra pedalelor... Unde e mingea de piele cusuta si rascusuta, am si acum racheta de tenis pentru care am despicat un camion de lemne taiate cu “motorul” dar despicate si asezate la sfoara de subsemnatul pe la 12 ani... Cu ce drag am facut treaba atunci... Citisem in Jack London ca despicatul lemnelor era antrenamentul de baza la box, toti campionii la categoria grea au spart sute de steri...


Sena Preda Mi-amintesc de ea.Faceam recensământul copiilor cândva .Apoi am fost și vecini de scara.
Proorocu Angel Ma bucura si ma onoreaza comunicarea si retrairea unor unor momente de viata scumpe mie, noua pot spune. Primavara aceasta sa va aduca sanatate, bucurii de la cei dragi si numai bine. Viata in Tulcea a fost minunata. Nu de mult imi aminteam de doamna doctor Abdulamit, de ochii migdalati care scrutau atent ca sa fie reusita operatia mea de amigdale. O lume frumoasa cu oameni adunati de istoria zbuciumata a Dobrogei care traiau in cinste, muncind conform pregatirii in ceva ce astazi nu mai exista cand nu etnia, eul face legea. Si cam eurile de proasta calitate ies in fata... Numai bine va doresc. Viata e asa cum este, urmand catina am ajuns la complexul muzeal dedicat de chinezi lui Gin Gins Han, apropo de istoria istorie nu propaganda... Exista o fresca de sute de metri cu toata epopeea lui care a atins si Dobrogea noastra... De fapt cred ca intr-un top cum zic astia acum, la tehnica si vremea lui este numarul unu mondial intre cuceritori ca suprafata din lume... Dobrogea datoreaza campaniilor lui mult, atator si atator alte evenimente care au schimbat toata lumea pentru ca Dobrogea mai abitir ca toata Romania asta a fost la rascruce de mari imperii, nu neaparat alaturate ci adunate ca interese de batranul Danubiu care era vital de mii de ani pentru toata suflarea Europei Centrale...
Sena Preda Asa e,Dobrogea și oamenii săi au o frumusețe aparte.Prin mâinile noastre de dascăli au trecut tineri inteligent, talentați ,cu mult bun simt,dar s-au răspândit în lume .Vechii tulceni, adică cei în vârstă,pe care i-ai cunoscut s-au împuținat,din pacate.Ma bucura faptul că vorbesti de ei cu plăcere si respect.
Iti doresc numai bine !

miercuri, 26 octombrie 2016

Parcul Crangasi

Cand am venit cu tatal meu in Bucuresti sa dau examen la facultate, plimbandu-ne prin parcul Cismigiu, el mi-a spus ca la botanica va trebui, ca sa promovez, sa fiu in stare sa recunosc toate plantele care erau acolo.
Inconstient cand ma aflu intr-o zona cu vegetatie ierboasa sau arborícola, imi trec prin cap denumirile populare sau latinesti ale plantelor pe care le recunosc si semne de intrebare pentru celelalte.
Acum e mare tam tam cu groapa Vacaresti unde tot Ceausescu daca nu a fost in stare sa termine ce incepuse, e autorul moral al unei rezervatii naturale formate din plante si alte vietati aciuiate in acea bresa in cazematele de beton si alte chimicale in care traiesc bucurestenii. Daca o tinem tot asa inca niste zeci de ani o sa faca afaceri urmasii Elenei Udrea la turism cu prezentarea unor monumente de genul relicvelor civilizatiei Maya distruse de ansamblul de legi privind codul muncii, pensiile, invatamantul, sanatatea etc. in deceniul al II lea al secolului I din mileniului III…
M-am mutat in Crangasi in 1984, era un imens santier, tramvaiul intorcea la ecluza.
Cu copii am mers in parc de mii de ori, plimbare, sport, lectura, spectacole, plaja.
In ultimul timp in oaza de normalitate dinaintea alegerilor e chiar frumos, foarte ingrijit.
Nostalgia mea de dunarean e satisfacuta de faleza injghebata de curand pe taluz, de mirosul inconfundabil de apa dulce inselatoare doar cand vantul puternic da nastere la valuri care aduc un pic cu freamatul minunat al marii.
Dar inainte de a deveni relicve mayase, trebuie sa inghitim haosul babilonian din zilele libere cand mii de oameni, caini cu sau fara stapani, copii cu rotile, biciclete, trotinete cu sau fara pedale, plimbareti solitari, familisti sau in grup, fumatori, nefumatori, indragostiti la prima, a doua sau a n-a dragoste, suti, biciclisti cu sau fara casca sau genunchiere, vanzatori ambulanti, gura casca, oratori, bautori de bere, vin etc, pescari, melomani, vorbitori la mobile, bunici sau bone cu bebelusi, gratare care afuma jumatate din babilonie, si atatea si atatea ipostaze a omului consumatorist al erei postmoderne. Si daca faci cateva sute de pasi mai acana poti sa admiri in aer respirabil si relativa liniste soarele maret care in fiecare seara cand nu e trasa cortina norilor ofera spectacolul maret al ducerii lui spre alte colturi ale lumii asteia pe care omul in goana dupa profit nu a reusit sa o cioparteasca definitiv, pamantul e pe afara tot rotund dar oare miliardele de tone de constructii, metri cubi, de gaze, titei si cate cele scoase din adancuri nu isi vor revendica locul asa cum bietele plante si animale cauta cand gasesc o clipa de neatentie sa isi reia locul uzurpat si imposibil de revendicat ca in afara de o friptura nu pot oferi nimic verosilor alesi sau avocati si judecatori…




vineri, 21 octombrie 2016

Biserica Palatului Cotroceni




S-a sfintit biserica din incinta palatului Cotroceni si, fiind lasati prin ograda am profitat sa mimez o primire in calitate de... gazda... Oricum am ajuns acolo inaintea lui Crin Antonescu, tulcean din aceeasi generatie cu mine, pe ce cale nu conteaza in ziua de azi, am dovada !!!

La un colt de palat era si adevaratul presedinte de atunci, Traian Basescu, in verva mare, le zicea catorva vizitatori: "Am iesit sa ma vedeti ca sa nu spuneti ca nu eram pe aicea. Ha, ha, haaa!"





Sena Preda: Ma bucura faptul ca anii de școala se păstrează in mintea ta .
Proorocu Angel: Am aceasta mentiune pentru ca este vorba de o pesonalitate care s-a nascut si a murit pe 9 iulie! Evident faptul ca pot consemna amintiri deosebite care atesta valoarea profesorilor mei in general si contributia doamnei prof. Preda Sena in special la educatia mea este un beneficiu al FB! Soarta a vrut sa ajung in creuzetul terminologiei mondiale la sala UNESCO Paris in anul 2000 si personalitati carora le-am aratat contributia academicianului Alexandru Graur la aparitia atator dictionare uni si plurilingve in aproape toate domeniile stiintei inclusiv agronomice a fost un prilej de mandrie pentru mine!

vineri, 7 octombrie 2016

Adamclisi


Daca vre-un urmas al celor care au construit monumentul ar veni sa ceara restituirea luiu ar lua constructia ca atunci cand a sarbatorit  cu fast aparitia ei. Romanii nu au parte dar ailalti carora poporul le-a pastrat proprietatile zeci de ani, de drept sau cu minciuna revendicate, cu avocati, cu politicieni, cu  functionari escroci etc. o fac. M-a uimit cand am fost acolo cum s-a reusit ca o constructie milenara sa arate ca noua. Este o mandrie pentru mine ca dobrogean ca pamantul natal are atatea urme ale vietii locuitorilor ei care nu pot fi contestate. Degeaba insa... 






Fotografii Prorocu Valentin George