duminică, 26 ianuarie 2020

Duminica lui Zaheu


Sfântul, slăvitul și mult lăudatul Apostol Zaheu (gr. Ζακχαῖος — „Zakchaios”, ebraică זכי — „Zakkay”; însemnând „cel curat”, „cel pur”), a fost unul dintre Cei Șaptezeci de Apostoli ai Domnului Iisus Hristos. Zaheu este simbolul bogatului nedrept dar apoi pocăit, al celui pierdut și îndreptat, care aduce mântuirea nu numai pentru sine dar și pentru întreaga sa casă. El reprezintă un exemplu de pocăință, alături de alte cazuri precum Manase, răufăcătorul de pe cruce, fiul risipitor, David sau Maria Egipteanca. Prăznuirea sa se face la 20 aprilie.Zaheu era mai marele-vameșilor, era foarte bogat și locuia în Ierihon. Fiind mic de statură s-a suit într-un sicomor ca să-l vadă pe Iisus Hristos. Iar Iisus venind în locul acela i-a spus să se coboare degrabă căci dorea să poposească în casa lui, ceea ce a stârnit murmurele multora în legătură cu găzduirea la un om păcătos. Zaheu a coborât și a spus:



Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Iar Iisus i-a răspuns: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci și acesta este fiu al lui Avraam./ Căci Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut.(Luca 19,1-10).
După Înălțarea la Cer a Mântuitorului, Sfântul Zaheu l-a însoțit pe Sfântul Apostol Petru în călătoriile sale misionare. Tradiția spune că Zaheu a fost numit episcop în Cezareea Palestinei de către sfântul apostol Petru, și că a murit în pace ca primul episcop al Cezareii. Sursa OrthodoxWiki.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu