marți, 24 octombrie 2023

Marca Hitchcock

 



Secrete ascunse ce cauzează suferință

Film de epocă la fel ca și ”Jamaica Inn” (1939), ”Under Capricorn” explorează una din obsesiile tipice ale lui Hitchcock: secretele întunecate ascunse în fiecare familie. Acțiunea se petrece în anul 1831 în Australia, teritoriu folosit inițial de britanici ca penitenciar din cauza izolării sale și a mediului natural aspru. Secretele sunt aici mai numeroase decât în alte părți deoarece majoritatea locuitorilor sunt fie foști condamnați, fie persoane indezirabile.

Filmul urmărește drama trăită de Lady Henrietta Flusky (Ingrid Bergman), victimă a unei povești de dragoste zbuciumate, ce pare să ispășească o vină necunoscută. Senzația ratării doboară personajul, dându-i impresia că nu va fi niciodată fericit. Ingrid Bergman, în rol principal, acaparează atenția spectatorilor prin interpretarea tulburătoare a victimei propriei povești de iubire. Prestația artistică a actriței reprezintă, fără îndoială, punctul forte al unei drame tratate cam superficial de Hitchcock, deși cineastul manipulează cu dexteritate acțiunea, introducând tensiunea emoțională la momentele potrivite.

Am simțit totuși per ansamblu o oarecare lipsă de inspirație a cineastului, mai potrivit să dirijeze thriller-uri și filme de acțiune decât drame psihologice cu subiect static, iar, din acest motiv, povestea nu-și atrage spectatorii, deși interpretările actoricești sunt destul de reușite. Profunzimea dramatică a interpretării lui Ingrid Bergman, de care am vorbit mai sus, este susținută de prestațiile carismatice ale lui Joseph Cotten (Sam Flusky), Michael Wilding (Charles Adare) și Margaret Leighton (Milly).

Redus la esențe, ”Under Capricorn” este o poveste a dragostei și a sacrificiului, a suferinței și a eliberării, a puterii de a lua viața de la capăt. O dramă din care am avea cu toții ceva de învățat.

Cinemagia

 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu