marți, 31 octombrie 2023

Fara scapare

 


Tony Arzenta (Alain Delon) este un asasin platit al mafiei care vrea sa se retraga pentru a avea grija de familia sa si, mai ales, de fiul sau, pe care incearca sa il fereasca de viata in afara legii. Va descoperi insa, curand, ca sefii sai nu sunt deloc de acord cu decizia sa de a iesi din joc. Ramane de vazut cine va plati pentru hotararea lui....

Cinemagia.ro


Pedeapsa capitala

 


Un politist texan, Jack Benteen (Nick Nolte), afla ca prietenul sau din copilarie, Cash Bailey (Powers Boothe), supravegheaza afacerile cu droguri dintr-un orasel din Mexic. Dar, acum, nu doar amintirile din copilarie ii leaga pe cei doi, ci si Sarita (Maria Conchita Alonso), iubita lui Jack, fosta amanta a lui Cash. Cand Sarita se satura de viata spartana pe care o duce alaturi de Jack, se intoarce la Cash, oferindu-se drept ostatica si incearca sa se asigure ca Jack nu se va implica in afacerile lui Cash. Amandoi ajung sa fie implicati intr-o misiune pusa la cale in mare secret de CIA, actiune coordonata de un maior rece si calculat (Michael Ironside), ale carui intentii sunt executarea lui Cash prin pedeapsa capitala.

Cinemagia.ro


Dovleacul pe romaneste

 


Cum ne-a dus "dovleacul" nostru prost 


marți, 24 octombrie 2023

Marca Hitchcock

 



Secrete ascunse ce cauzează suferință

Film de epocă la fel ca și ”Jamaica Inn” (1939), ”Under Capricorn” explorează una din obsesiile tipice ale lui Hitchcock: secretele întunecate ascunse în fiecare familie. Acțiunea se petrece în anul 1831 în Australia, teritoriu folosit inițial de britanici ca penitenciar din cauza izolării sale și a mediului natural aspru. Secretele sunt aici mai numeroase decât în alte părți deoarece majoritatea locuitorilor sunt fie foști condamnați, fie persoane indezirabile.

Filmul urmărește drama trăită de Lady Henrietta Flusky (Ingrid Bergman), victimă a unei povești de dragoste zbuciumate, ce pare să ispășească o vină necunoscută. Senzația ratării doboară personajul, dându-i impresia că nu va fi niciodată fericit. Ingrid Bergman, în rol principal, acaparează atenția spectatorilor prin interpretarea tulburătoare a victimei propriei povești de iubire. Prestația artistică a actriței reprezintă, fără îndoială, punctul forte al unei drame tratate cam superficial de Hitchcock, deși cineastul manipulează cu dexteritate acțiunea, introducând tensiunea emoțională la momentele potrivite.

Am simțit totuși per ansamblu o oarecare lipsă de inspirație a cineastului, mai potrivit să dirijeze thriller-uri și filme de acțiune decât drame psihologice cu subiect static, iar, din acest motiv, povestea nu-și atrage spectatorii, deși interpretările actoricești sunt destul de reușite. Profunzimea dramatică a interpretării lui Ingrid Bergman, de care am vorbit mai sus, este susținută de prestațiile carismatice ale lui Joseph Cotten (Sam Flusky), Michael Wilding (Charles Adare) și Margaret Leighton (Milly).

Redus la esențe, ”Under Capricorn” este o poveste a dragostei și a sacrificiului, a suferinței și a eliberării, a puterii de a lua viața de la capăt. O dramă din care am avea cu toții ceva de învățat.

Cinemagia

 




joi, 19 octombrie 2023

Dead kid of the block

 


Blocul are particularitatile lui. Se perinda in timp oameni in acelas spatiu, fiecare cu amprenta lui asupra materiei dar si asupra sufletelor celor din habitatul respectiv. Un caz aparte a fost si la noi cu un baiat care era un exemplu de respectabilitate si tot ce trebuie unui tanar colocatar. De multe ori nu gresesti decat odata. Nu am amanunte si nu isi au rostul dar am cunoscut aici la noi durerea demna a mamei lui… A plecat acel baiat avand cred suportul material necesar dar fara sa stiu daca si cunostintele necesare pe munte si s-a intamplat ceva gen „Baltagul” lui Mihail Sadoveanu… Tatal lui fiind un om cu stare a mobilizat forte puternice ca sa isi gaseasca fiul cel mic dar fara succes. Blocurile nu au cronici. Iata ca prin aceste randuri incerc o schita a unei farame din cea a blocului in care locuiesc. Drama conteaza si oamenii care au trait-o. M-a impresionat afland ca cei care au creat filmul nici macar nu au cautat familia in cauza… Am vazut cred mii de filme e un flagel al generatiilor actuale. Dar in multe cazuri o binecuvantare... Eu am „gustat” cinematografele, atmosfera lor; poate doar Amza Pellea a reusit magistral sa arate intr-o ceva cu nea Marin acel ceva avut de filme si de privitori… Sunt curios ce au scos producatorii, macar cred ca nu este obisnuita scarba fata de ce este romanesc poate !


marți, 17 octombrie 2023

Coincidenta

 

Era un banc cand cu ciuma rosie si eream prin liceu, cu Bula mort. Ajunge la Dumnezeu care il intreaba unde vrea sa il trimeata. "In rai!" Acolo toti curati, respectuosi, beau numai apa... "Doamne hai sa vad cum e si in iad!" Acolo o balta cu smoala fierbinte, catran clocotit, dar pe mal femei goale, bautura, derbedei cu metal in nas, gura, urechi... bauturi, droguri ca acuma...  "Aici e de mine!" Se apuca si el de rele cand se aude o voce puternica:

"Pauza s-a terminat, capul la fund!"

Cazul Paradine

 

Cazul Paradine (engleză The Paradine Case) este un film de dragoste noir american din 1947 regizat de Alfred Hitchcock. În rourile prinipale joacă actorii Gregory Peck, Ann Todd și Alida Valli.

De la Wikipedia, enciclopedia liberă