vineri, 14 ianuarie 2022

15 ianuarie 2022

 


DESPRE EMINESCU 2021 (sursa internet)

“Eminescu este unul din exemplarele splendide pe care le-a produs umaniatea.El este cel dintậi care a dat un stil sufletului romậnesc si cel dintậi romận in care s-a facut fuziunea cea mai serioasa a sufletului daco-roman cu cultura occidentala.

                                                        Garabet Ibraileanu "Poezii”

 “A vorbi de poet este ca si cum ai striga intr-o pestera vasta…Nu poate sa ajunga vorba pậna la el, fara sa-i supere tacerea.Numai graiul coardelor ar putea sa povesteasca pe harpa si sa legene,din departare,delicata lui singurateca slava.

Intr-un fel Eminescu e sfậntul preacurat al ghiersului romậnesc.

Pentru pietatea noastra depasita,dimensiunile lui trec peste noi, sus si peste vazduhuri. Fiind foarte romận, Eminescu e universal.”

                                                     Tudor Arghezi, "Cuvậnt inainte”

“Eminescu n-a trebuit sa se lupte cu limba, asa cum au facut unii din emulii sai de mai tarziu. I-a fost de ajuns sa se aseza in curentul limbii si sa-si inalte panzele in directia in care sufla duhul ei.”

                                                                      Tudor Vianu

“Mintea lui Eminescu lucreazã cu ideea originilor lumii, a infinitului, a creatiei, adicã cu cele mai inalte concepte fãurite de ratiunea omului. Printre acestea, ideea eternitãtii stãpaneste mintea sa intr-asemenea mãsurã, incat una din atitudinile cele mai obisnuite ale poeziei sale este considerarea lucrurilor in perspectiva eternitãtii. Este, in toatã poezia lui Eminescu, o considerare a lucrurilor foarte de sus si foarte de departe, dintr-un punct de vedere care rusineazã orice ingustime a mintii, orice egoism limitat. Marea superioritate intelectualã a poetului este una din formale cele mai izbitoare ale manifestãrii lui si aceea care explicã prestigiul atat de covarsitor al operei sale.”

                                                   Tudor Vianu "Caiete critice”

“Iubirea eminesciana este deopotriva cu a lui Tristan in drama lui Wagner. Un fir indoliat se intreteste cu bucuriile ei. Voluptatea se asociaza cu durerea, incat dulcea jale sau farmecul dureros fac parte dintre expresiile eminesciene cele mai tipice. Si poate ca tocmai acum, cand o doreste mai putin, poezia lui Eminescu atinge sensurile ei metafizice cele mai grave. In experienta iubirii a intuit Eminescu mai limpede resortul cel mai adanc al vietii, dorul nemarginit, dar si zadarniciile acestuia. Ceea ce s-a numit pesimismul eminescian este mai cu seama desteptarea brusca, in neimpacata lumina conceptuala, a omului care a dus pana la capat experienta iubirii.”

                                                                              Tudor Vianu

 "Eminescu reprezintă expresia maturizării estetice a romantismului literar".

         Ştefan Radu Muşat,  "Constelaţii diamantine" (ianuarie 2017)

"Recitindu-l pe Eminescu ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasă".

                                                                      Mircea Eliade, 1949

 

"Eminescu e întruparea literară a conştiinţei româneşti, una şi nedespărţită".

                                                                     Nicolae Iorga

Eminescu a ridicat cântecul, basmul şi graiul popular la înălţimea scânteietoare a Luceafărului.

                                                                     Eusebiu Camilar

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu