miercuri, 25 noiembrie 2020

Nu plange Argentina regele a murit dar la voi traiasca celalat rege!

 


E o schimbare in oameni. La mine in Tulcea Delta era o zeita cu sute de amorezati deci sclavi. Astazi de fapt pe teren sunt saci de bani, aur etc. Marii comentatori (unde sunteti Topescu, Ghitulescu, Doamne) nu vorbesc decat ca ala e de n milioane, alalat de de m milioane etc. Goalanasul care fara Var a punctat delicios intr-un templu al fotbalului pentru cea mai mare distinctie a speriat lumea facand ce a vazut pe la el prin cartiere in copilarie. Ce copilarie! Nu sunt doi oameni chiar de geniu la fel. Vecinul lui de tara Pele a fost altfel. Diego a fost un copil rasfatat care din pacate in loc sa domine raul s-a lasat dominat de el. S-a stins o stea! Argentina are o alta pe cerul mare si imbatranit al fotbalului. Dumnezeu sa il ierte pe pacatos, sa il ia acolo sus sa aleaga aurul din neghina caracterului zvapaiatului si sa il tina in putere si viata pe magicianul care acum a ramas unic. Ce lume am apucat! Ce fericire pe noi! Astazi pana si la un meci de fotbal rasuna banu’. Rasuna dar mai ales acuma cu tribune goale rasuna infiorator. Adio Diego, sa traiesti Messi! Cinste tie Argentina!


marți, 24 noiembrie 2020

Alături de părintele Constantin Necula

 


Din nou în lumea lui Google, din nou alături de părintele Constantin Necula!
https://www.youtube.com/watch?v=DBV5xhG_9-Y&feature=youtu.be

sâmbătă, 21 noiembrie 2020

Fugarii

 


O minunata mostra nu monstra cum aud uneori, a deliciilor capitalismului turbat jucata de doi mari actori ai scolii franceze de cinematografie. Un dur si un idiot care are cea mai minunata bijuterie din lume, pe fiica sa traita in minunea de dincolo, traumatizata de aceasta, se incruciseaza ca destine intr-o disperata incercare a unui somer vaduv de a da ceva din ce ar fi trebuit sa poata oferi micutei sale bijuterii toata lumea scarboasa din jurul lui neatrofiind misiunea lui de TATA. Arma vie a idiotului il "rupe" pe dur din lumea lui chiar si pe Javertul politist de pe urmele lor intr-o mica masura si asa, cu un sprijin nesperat disperatul tata ajunge sa plece din tara minune cautand in alta parte picul de dreptate si bunastare la care spera in calitate de idiot pentru jungla in care traia. Frumos, spumos, si cu muzica acelui roman care are un castel pe Loara si a armonizat jocul lui Richard in mai multe capodopere. Gustati din arta adevarata ca sa va asortati viata la ce inseamna realitatea nu mocirla virtuala care va copleseste…

date conform Wikipedia:

Directed by Francis Veber

Written by   Francis Veber

Starring       Gérard Depardieu

Pierre Richard

Music by    Vladimir Cosma

Cinematography  Luciano Tovoli

Production

company   

Fideline Films

DD Productions

EFVE (as EFVE Films)

Orly Films

Distributed by      Gaumont

Release date      

17 December 1986 (France)

Running time       86 min.

Country      France

Language   French

Ecaterina cea Mare

 Helen Mirren. O poveste


sursa internet

de EDUARD SEBASTIAN 20 NOIEMBRIE EDIȚIA DE ASTĂZI 

Există o frază a lui Coelho pe care personal nu o agreez. „Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru împlinirea visului tău.“ Dar care se potrivește de minune acestei conjuncturi. Să vedeți de ce…

În 1762, Ecaterina, proaspăt încoronată împărăteasă a Rusiei, îşi propunea să guverneze ferm, după idei liberale împrumutate de la iluminiştii francezi. Încearcă în acelaşi timp să facă față și  duşmanilor care o atacau din toate direcţiile.

Pe parcursul a 34 de ani de domnie, principiile ei idealiste lasă tot mai mult loc tendinţelor tiranice. Și, evident, dorinţei de expansiune teritorială.

Acestea sunt premisele unui film care, cu siguranță, nu vă va lăsa indiferenți.

Ecaterina cea Mare. Helen Mirren.

O poveste care trebuia de mult timp spusă.

“Reputația i-a fost întinată de atât de mulți, dar moștenirea culturală lăsată de ea este extraordinară”. Scrie criticul de film Adam Miller, la data lansării filmului în 2019.

“O fetiță germană care a crescut și a devenit liderul celui mai puternic imperiu din lume la acea vreme, pe care l-a condus mult mai bine decât oricare dintre înaintașii ei. Pionieră a vaccinării, hotărâtă să educe femeile – clarviziunea ei a fost fără precedent. Filmul Ecaterina cea Mare este mai mult decât divertisment, este o poveste extraordinară, care trebuia de mult timp spusă”.

Pentru a da viață acestui extraordinar personaj istoric a fost aleasă o actriță extraordinară. Helen Mirren.

Drama istorică o are în rolul Ecaterinei pe magnifica Dame Helen Mirren, regina actoriei specializate în portretizarea de suverane.

Suveranele

Este singura actriţă care a jucat atât rolul Reginei Elizabeth I (în Elizabeth I, 2005), cât şi pe cel al Reginei Elizabeth II (The Queen, 2006, The Audience, 2013), interpretând roluri de regină în numeroase alte filme: The Queen (2006), The Prince of Egypt (1998, doar voce), The Snow Queen (1995, din nou doar voce). dar și în The Madness of King George (1994), Caligula (1979), iar acum în Ecaterina cea Mare (2019).

Dincolo de predilecţia sa pentru roluri de suverane, rolul Ecaterinei a II-a a Rusiei, una dintre cele mai puternice femei din toate timpurile, a fost pentru actriţă un proiect de suflet. Poate acest lucru se știe mai puțin dar Dame Helen Mirren a fost fiica lui Vasili Petrovici și nepoata lui Piotr Vasilievici Mironov, colonel în armata imperială rusă.

În 20 şi 27 noiembrie, la TVR 1 (de la orele 22.20), pătrundem în culisele domniei Ecaterinei a II-a din 1762 până în 1796. Este momentul de după detronarea pe soţul său, Petru al III-lea.

Momentul când ea devine unul dintre cei mai puternici lideri ai lumii.

În timpul celor 34 de ani ai domniei Ecaterinei, Rusia a devenit una dintre marile puteri ale Europei.

Scrisori reale din viața Ecaterinei

Filmările au fost realizate în Rusia, Letonia şi Lituania. Din distribuţie fac parte Jason Clarke (în rolul lui Potemkin, omul de stat preferat al ţarinei, căreia i-a fost amant şi comandant de armată), Gina McKee (contesa Bruse, prietena şi confidenta Ecaterinei), Rory Kinnear (ministrul Panin şi consilierul ţareviciului) şi Joseph Queen (în rolul lui Pavel, fiul şi moştenitorul Ecaterinei).

Bazându-se pe scrisorile reale din viața Ecaterinei, filmul este un omagiu adus pentru ceea ce a făcut-o pe țarină cu adevărat MARE. Este o superproducţie care uimeşte prin detaliile care au reconstituit o epocă de glorie. Atât în scenele exterioare, cum ar fi scenele de luptă, cât şi în fastul de la curtea Ecaterinei, inclusiv ţinutele şi bijuteriile extraordinare ale acesteia.

Filmul a fost nominalizat la Globul de Aur 2002 pentru cea mai bună actriţă într-o miniserie de televiziune. Și la Emmy 2020, pentru montaj de sunet.

joi, 19 noiembrie 2020

Pus pe jar

Man on Fire (2004)


Creasy este un fost agent CIA care a devenit mercenar datorită faptului că a văzut prea multă violenţă şi corupţie în lume şi astfel s-a transformat într-un tip tăcut şi retras. Când este angajat ca bodyguard pentru Pita, o fată de zece ani a cărei familie bogată trăieşte în Mexico City, unde răpirile au devenit o obişnuinţă, Creasy se ataşează de ea şi îşi regăseşte ceva din încrederea în umanitate. Lucrurile iau o întorsătură defavorabilă când Pita este răpită de câţiva necunoscuţi înarmaţi. Aceştia îl împuşca pe Crasy, lăsându-l în stradă. Înfuriat peste măsură, Creasy îşi revine şi pleacă în căutarea răpitorilor…

sursa IMDB

Anul lansării: 2004

Regizor: Tony Scott

Regula tacerii

 


Inspirat din romanul "The Company You Keep" al scriitorului Neil Gordon, acest thriller politic il urmareste pe Jason Sinai, un nord-american din organizatia radicala de stanga Weather Underground, care este cautat de FBI de aproape patru decenii pentru un jaf comis la o banca din Michigan in anul 1974, infractiune in urma careia o persoana si-a pierdut viata, evitand rigorile legii datorita falsei identitati pe care si-a construit-o. Atunci cand un jurnalist ambitios si tenace da de urma acestui subiect senzational si dezvaluie ca avocatul Jim Grant, care o creste singur pe fiica lui Isabel, este in realitate fugarul Jason Sinai, acesta din urma este fortat sa-si abandoneze copilul si sa opteze pentru un trai periculos pe drumuri. Strabatand tara in lung si-n lat pentru a evita sa fie capturat de FBI, Jason Sinai reia legatura cu alti membri cu identitati fabricate ai gruparii Weather Underground, traficanti de droguri si plantatori de bombe care s-au transformat acum in profesori universitari, agenti FBI, veterani ai Razboiului din Vietnam sau politicieni republicani.

Sursa internet

PS Eu consider ca Robert Redford este o exceptie. Actor de marca nu s-a retras din viata artistica ci a continuat si din spatele camerei de filmat dar nu de tot ci folosind si harul sau artoricesc. Filmele sale cuprind detalii din viata Americii care nu sunt dupa tipare, eroii sunt in situatii care arata ca nu exista perfectiune nici acolo...


marți, 17 noiembrie 2020

Stema municipiului Bucuresti

 


Fanfan la Tulipe

Parca sunt in Gradina de vara din Tulcea nu departe de fosta mea casa in locul acela este Piata Noua. Aud plopii fosnind. Rolele fasaind, pacanind si pe ecran aparand bule de lumina. Curati si cu creierele intacte cinefili stau incordati pe scaune, nu misca la scenele de suspans ofteaza usurati cand eroii minunati scapa din situatiile create de rautatea umana, regala si imperiala... Ce curati erau acei oameni, ce trairi aveau. Un bust generos facea cat milioane de imagini varate obsedant peste tot, femeia era la rang de altar, nu ca azi cand femeia e peste tot unde inainte era numai locul barbatilor, ea fiind ce de fapt este, o bijuterie... Evident era saracie, nedreptate erau atatea dar tara asta era altfel. Eu am venit pe lume mai tarziu, dar am avut norocul sa prind acea lume cu masini putine, cu oameni care traiau cu adevarat viata, aveau ce face, nu plimbau caini pe strada, nu pierdeau mii de ore pe orice altceva decat ce e real, minunat. Filmele erau bijuterii pline de aurul varsat cu darnicie de oamenii cu har, regizori, actori etc. A fost odata... 

Un premiu Cannes, un premiu Berlin.

Fanfan, un tânăr şi chipeş ţăran, dar cam leneş, se înrolează în armată, pentru a scăpa de o căsătorie nedorită şi a îndeplini previziunile unei ţigănci, de fapt frumoasa Adeline, fiica unui ofiţer, care îi ghiceşte că va fi încununat de glorie şi se va căsători cu fiica regelui. El trece printr-o serie de aventuri imprevizibile şi sfârşeşte în braţele frumoasei Adeline.

Filmul care menţine un amuzant echilibru între atmosfera romanelor lui Alexandre Dumas, filmele fraţilor Marx şi aerul romanelor medievale cavalereşti a cunoscut unul din cele mai mari succese de public. Adevărat foc de artificii, la care decolteul Ginei Lollobrigida şi farmecul lui Gerard Philipe contribuie din plin, cu o strălucire care nu s-a stins până azi.

Sursa IMDB

Anul lansării: 1952

Regizor: Christian-Jaque




luni, 16 noiembrie 2020

THE PEACEMAKER - Pacificatorul (1997)

 


Un bosniac (Marcel Iures) marcat de drama uciderii sotiei si fiicei sale in Sarajevo planuieste sa declanseze un dispozitiv nuclear in cladirea ONU din New York. O specialista in arme nucleare (Nicole Kidman) si un colonel din armata americana (George Clooney) trebuie sa impiedice dezastrul, cu mijloace mai mult sau mai putin conventionale.

Colombiana (2011)

Columbiana este un action-thriller în care o copilă este aruncată în lumea cumplită a crimelor, a violenței fără limite și nu în ultimul rând a răzbunării. La vârsta de numai 10 ani, Cataleya Restrepo (Zoe Saldana) este martoră la uciderea cu sânge rece a părinților săi, oribila crimă fiind ordonată de cel mai mare mafiot local.


Gen: Actiune, Crima, Drama

Scenariu: Luc Besson, Robert Mark Kamen

Regizor(i): Olivier Megaton

Actori: Zoe Saldana, Michael Vartan, Callum Blue

sursa IMDB

Si cartea ia calea virtualului

 



                                                                                            

O lume si asa nebuna nebuna de legat a devenit déjà horror! De ceva luni in afara imaginilor devenite obsedante, cu aceleasi figuri delirante care cauta ca niste hopa-mitici scarbosi sa se agate de locul unde sunt spanzurati ca sa ne faca din ce in ce mai mult rau aplicand vorba minunata atribuita de ei unor vremi de mult apuse: Din greseala in greseala la victoria finala! Cu baietii scutiti de impozite aliati nu le e greu. Si ce daca totul e la pamant, o sa hie ghini daca faceti ce trabe. Ei bine si acea placere de a umbla printre mii de carti bune, rele ne-a furat-o pandemia cu marii vraci tolomaci ! Daca vreti totusi sa gustati inca ceva din virtualul care iata ne prinde si cuprinde cat mai suntem pre asta lume cu totul accesati www.gaudeamus.ro

Decat de loc asta e. Spor la ales ca aveti de unde !

sâmbătă, 14 noiembrie 2020

Tatii

 


Tristan Martin, un adolescent de 17 ani, fuge de acasa, spre disperarea mamei sale, Christine. Pentru a-l regasi, aceasta trimite pe urmele lui pe doi dintre fostii ei iubiti, lasandu-i sa creada, pe fiecare in parte, ca ar fi tatal baiatului.

(sursa Cinemagia) 

Dupa parerea mea este un film despre parinti & copiii ajunsi adolescenti. Doi actori de marca dau viata unui film care sub aspectul comic ascunde o morala bine tintita asupra celor implicati, adica a celor de pe scena (conform lui Shakespeare) lumii adolescentului. Cand educatia isi spune cuvantul tanarul poate alege graul de neghina si invata meseria de OM!

Despre transport urban si bani

 Discutand la telefon cu un bun prieten cu prilejul felicitarii lui pentru ziua de nastere am avut o revelatie :

1. Tramvaiele au numere de varste tineresti si mature 1, 2…. 41, 42, 45…

2. Troleibuzele trec déjà la batranei 60, 61, 62 …. 85, 86… 90, 91, 92….

3. La autobuze déjà matusalemice 104, 105……. 605.

...........................................................................................

Am avut in tren demult un interlocutor care m-a uimit spunand ca pe banii nostri erau si sunt desenati numai oameni cinstiti chiar martiri:

25 lei Tudor Vladimirescu

50 de lei Alexandru Ioan Cuza

100 lei Nicolae Balcescu

Dupa 1989 :

1 leu Nicolae Iorga

5 lei George Enescu

10 lei Nicolae Grigorescu

50 lei Aurel Vlaicu

100 lei I L caragiale

200 lei Lucian Blaga

500 lei Mihai Eminescu

Au mai fost : Avram Iancu 5000 lei, Constantin Brancusi 500 lei.

Am avut ocazia sa vad diferite hartii reprezentand bani si parerea mea personala este ca am avut si avem niste bani reusiti din punct de vedere grafic si poate ne va ajuta de acuma Dumnezeu sa scapam de hotie cu cei care reprezinta spirite curate cu har si fara prihana. ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

 

 

joi, 12 noiembrie 2020

Parfum de femeie

Sursa internet Cinemagia

15 octombrie: Ziua internationala a bastonului alb

În urmă cu 28 de ani, în anul 1992, a fost lansat filmul Scent of a Woman, regizat de Martin Brest. Un adevărat succes de box-office, Parfum de femeie este considerat deja un film clasic, iar interpretarea lui Al Pacino, actorul din rolul principal, este una exemplară. 
Filmul spune povestea lui Charlie Simms, un tânăr care se angajează ca asistentul lui Frank Slade, un colonel care și-a pierdut vederea. Iată câteva lucruri mai puțin știute despre filmul Scent of a Woman:

1. Scent of a Woman este un remake după un film italian din anul 1974 numit Profumo di Donna. Filmul original a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin și Cel mai bun scenariu. Acesta este motivul pentru care în filmul lui Martin Brest se fac referiri la Italia, iar numele fetei cu care Al Pacino dansează tango este Donna, care înseamnă femeie în italiană.

2. Ambele filme se bazează pe romanul jurnalistului Giovanni Arpino, numit „Il Buio e il Miele”, însă numai elementele centrale au fost folosite - povestea unui bărbat orb morocănos, în compania unui tânăr.

3. Jack Nicholson ar fi trebuit să interpreteze rolul lui Frank Slade, dar faimosul actor a refuzat oferta după ce a citit scenariul. Dustin Hoffman și Joe Pesci au fost luați în considerare pentru acest rol.

4. Al Pacino a refuzat rolul, dar apoi s-a răzgândit la insistențele agentului său.

5. Matt Damon, Brendan Fraser și Ben Affleck au mers la audițiile pentru rolul lui Charlie, însă Chris O'Donnell a primit rolul. De asemenea, există informații că Leonardo DiCaprio a fost la un pas de a primi rolul, însă producătorii au decis că este prea tânăr. Starul din Titanic avea 18 ani la acea vreme.

6. Scent of a Woman a fost punctul de cotitură din cariera lui Philip Seymour Hoffman. A participat de cinci ori la audiții înainte de a primi rolul. Înainte de acest film, regretatul actor a avut roluri minore și a lucrat ca merchandiser într-un supermarket. După rolul din Parfum de femeie a fost remarcat și a primit oferte pentru proiecte importante.

7. Al Pacino și-a luat rolul foarte în serios. Pentru a intra cât mai bine în pielea unui personaj orb, Pacino a primit consiliere din partea unei școli pentru persoane nevăzătoare. Cât timp a lucrat la acest film, actorul s-a comportat și în afara platoului de filmare ca un nevăzător: nu făcea contact vizual cu alți oameni și nu își ațintea privirea asupra lucrurilor.

8. Pacino ar fi trebuit să poarte lentile speciale care să-l ajute să interpreteze mai bine rolul, însă s-a renunțat la idee după ce s-a descoperit că ar putea să-i afecteze ochii.

9. Gabrielle Anwar a repetat scena de tango singură timp de trei săptămâni. Al Pacino nu a exersat deloc. Ulterior, actrița a dezvăluit că în timpul dansului Pacino a călcat-o pe picioare și aproape i-a rupt degetele, dar nu a considerat că este o problemă. „Este Al Pacino, pentru numele lui Dumnezeu. Nu mă puteam plânge”, a declarat Anwar.

10. Unele scene au fost filmate în Hotelul Plaza din Manhattan, care îi aparținea lui Donald Trump la acea vreme. Câțiva ani mai târziu, Chris O'Donnell a dezvăluit într-un interviu că inițial ar fi trebuit inclusă o scenă în film în care să apară Trump împreună cu soția sa de atunci, Marla Maples. Dar scena a fost tăiată.

marți, 10 noiembrie 2020

Culoarul mortii

 


“The Green Mile” este o adaptare pentru marele ecran a celebrului roman- foileton al lui Stephen King, publicat în 1996. Acţiunea se petrece în anul 1935, în sectorul condamnaţilor la moarte al unei închisori din sudul Statelor Unite şi dezvoltã povestea uimitoare a unui gardian despre relaţia neobişnuită ce se înfiripã între acesta şi unul dintre condamnaţi, posesor al unui har magic, pe cât de misterios, pe atât de miraculos.

Câştigătorul a douã premii OSCAR, Tom Hanks, interpreteazã rolul lui Paul Edgecomb, gardianul şef care relateazã prin flashback o întâmplare misticã de pe vremea când lucra în penitenciarul Cold Mountain şi avea sub supraveghere un grup de criminali condamnaţi la moarte pe scaunul electric.

Michael Clarke Dunkan, la primul sãu rol principal, îl interpreteazã aici pe John Coffey, un prizonier masiv, înalt de peste 2m, condamnat pentru uciderea brutalã a douã fetiţe. Firea lui blândã, naivã, şi puterile paranormale cu care este înzestrat, contrasteazã puternic cu înfăţişarea sa, strecurând în mintea lui Edgecomb îndoieli despre vinovăţia lui Coffey.

Realizatorul Frank Darabont se reîntoarce, dupã 5 ani, în scaunul de regizor pentru a aduce pe ecran cea de-a doua adaptare a sa dupã un scenariu de Stephen King, “The Green Mile”. Darabont a scris şi regizat cunoscutul “The Shawshank Redemption,” producţie Castle Rock din 1994, care i-a adus şapte nominalizãri la OSCAR, dintre care, una pentru Cel mai bun film şi una pentru Cea mai bunã ecranizare. David Valdes, producãtorul executiv al producţiei Castle Rock din 1993, thriller-ul “În the Line of Fire” nominalizat la OSCAR şi al filmului lui Clint Eastwood, câştigător al premiului OSCAR pentru Cel mai bun film al anului 1992, “Unforgiven”, este producãtorul acestui film.

Scandal in lumea tutunului

 


"Increderea o data pierduta nu se mai recastiga!"

Jeffrey Wigand (RUSSELL CROWE) a fost martorul-cheie in procesele intentate de statul Mississippi si alte 49 de state americane industriei tutunului care a fost obligata sa plateasca 246 miliarde $.

Wigand, fost sef al departamentului de cercetari si dezvoltare al companiei Brown & Williamson, era un foarte apreciat om de stiinta si ultimul deconspirator datorita functiei sale inalte. Nici unul aflat in postura lui nu a mai dat in vileag ceea ce cunostea.

Intre timp, Lowell Bergman (AL PACINO), reporter si producator al emisiunii-ancheta "60 Minutes" pentru Mike Wallace (CHRISTOPHER PLUMMER), i-a luat un interviu faimosului Wigand in care acesta facea niste dezvaluiri senzationale, si a angajat o echipa de avocati pentru a-l proteja pe Wigand. intre timp, conducerea postului de televiziune CBS ii va suspenda lui Bergman emisiunea-ancheta "60 Minutes", in ciuda succesului inregistrat pina atunci, segmentind drepturile de difuzare catre alte posturi TV.

Curind, Wigand se va trezi dat in judecata, incriminat intr-o campanie nationala murdara, divortat si posibil condamnat la inchisoare.

Wigand, care a mizat atit de mult pe aflarea adevarului, incapabil sa relateze marturia sa natiunii americane, si Bergman, care a infruntat acea campanie murdara luptindu-se pentru ca CBS sa difuzeze interviul, sunt doi oameni obisnuiti aflati in circumstante neobisnuite. Ei se trezesc implicati intr-o lupta inegala din care amindoi vor avea de suferit si nimic nu va mai fi ca la inceput.

vineri, 6 noiembrie 2020

Un film de exceptie


Doi actori de geniu la apogeul carierei! 

O poveste despre geniu, nebunie şi despre obsesiile adânci ale celor doi oameni remarcabili cărora li se datorează apariţia Dicţionarului Oxford al Limbii Engleze. Compilarea dicţionarului, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte din istoria literară de până atunci, a început în a doua jumătate a secolului XIX. Pe măsură ce se adunau contribuţiile trimise de vorbitori de limba engleză din toată lumea, profesorul James Murray, coordonatorul proiectului, descoperă că o singură persoană trimisese deja câteva mii de definiţii: William Chester Minor, fost chirurg militar şi veteran al Războiului Civil American. Însă în spatele imaginii de medic erudit se ascunde o realitate şocantă: Minor este internat pe viaţă într-un azil pentru bolnavi psihic periculoşi şi violenţi.