joi, 20 decembrie 2018

Modelul nipon






De 25 de ani ne-au adus emanatii tot felul de obiceiuri dracesti si paguboase...
Nicaieri nu e perfect, imi povestea fiul unui diplomat ca prin ani 60 la mesele traditionale proprietarii de pensiuni cu multe crizanteme sau flori de cires daca o fi ca la noi in Japonia, aduceau vase mici cu apa fierbinte pentru spalarea mainilor, unii suflau ce suflau in ele si le dadeau pe gat...
Alteori veneau gazdoaiele cu cate o maimutica frumoasa foc si omul, ca romanul, se gandea cum sa treaca granita la noi cu asa minunatie... Venea apoi un tip cu un satar de asomat, nu ca nu era UE sa impuna aparate de rahat chipurile de eliminat stresul sacrificatilor, venea nea harachiri ala si harst despica teasta maimuticii si imbia pe oaspete la o mare delicatese nevazuta de milioanele de mancatori de peste si orez azi si invers maine care chiar si asa traiesc majoritatea peste 100 de ani.... in curatenie si ordine desavarsite...
Abia dupa 25 de ani de mocirla mai scriu unii pe internet cam cum e la aia de traiesc mult, nu prea bine ca natura se supara pe cei care se cred Dumnezeu...Sursa internet:
"Vă prezentăm câteva aspecte mai puţin ştiute, ale unui popor care se remarcă printr-o cultură foarte diferită de cea vestică.
1. Ştiaţi că în Japonia copiii fac curat în şcoli în fiecare zi, timp de un sfert de oră, alături de profesori, ceea ce a condus la apariţia unei generaţii caracterizată de modestie şi pasionată de curăţenie? Igiena şi dorinţa lor de a menţine curăţenia, reprezintă o parte a eticii japoneze.
2. Ştiaţi că un angajat japonez din domeniul igienei este numit "inginer de sănătate" şi poate avea un salariu cuprins între 5.000 şi 8.000 de dolari pe lună, iar un om de serviciu este supus unor teste scrise şi orale?
3. Ştiaţi că Japonia nu are resurse naturale şi este expusă la mii de cutremure pe an, dar toate acestea nu au împiedicat-o să devină una dintre cele mai dezvoltate ţări din lume?
4. Ştiaţi că, în doar 10 ani, oraşul Hiroshima a revenit la ceea ce a fost, din punct de vedere economic, înainte de căderea bombei atomice?
5. Ştiaţi că rata de alfabetizare a Japoniei se apropie de 100%?
6. Ştiaţi că în Japonia, elevii de la clasa întâi până la clasa a şasea trebuie să înveţe etica în relaţiile cu ceilalţi oameni?
7. Ştiaţi că japonezii, deşi sunt unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume, nu au servitori? Părinţii sunt responsabili pentru casă şi copii.
8. Ştiaţi că nu există nicio examinare de la clasa întâi până la clasa a treia, pentru că, în opinia japonezilor, scopul educaţiei este de a insufla concepte şi formarea caracterului, nu doar de examinare şi îndoctrinare.
9. Ştiaţi că, dacă te duci la un restaurant de tip bufet suedez în Japonia, veţi observa că oamenii mănâncă doar cât au nevoie, fără a lăsa resturi în urma? Ei nu risipesc mâncarea.
10. Ştiaţi că durata de întârziere a trenurilor din Japonia este de câteva secunde pe an? Ei apreciază valoarea timpului şi sunt foarte punctuali.
11. Ştiaţi că elevi au la dispoziţie o jumătate de oră pentru a servi masa, astfel încât să li se asigure o digestie corectă. Când cei responsabili au fost întrebaţi despre această problemă, au răspuns: aceşti elevi sunt viitorul Japoniei.
12. Ştiaţi că în Japonia sunt peste 50.000 de oameni care au peste 100 de ani?
13. Ştiaţi că în Japonia au loc aproximativ 2 crime comise cu arme de foc pe an?
14. Ştiaţi că în Japonia este acceptabil să adormi la serviciu pentru că se consideră că somnul este determinat de munca grea?
15. Ştiaţi că trenurile sunt atât de aglomerate încât a fost angajat personal care se ocupă cu împingerea pasagerilor în interiorul acestora?"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu