duminică, 18 februarie 2018

Dunarea in adanc la Tulcea

Cumpana in miez de vara

O plimbare care imi putea fi ultima
Am plecat in oras, intr-o zi, cand eram in gimnaziu. Era o zi de vara. Din acelea cand totul e nemiscat, cum numai lumea Balcanilor traieste in lumina ei nemaiintalnita nicaieri. Aveam la brau clasorul cu timbre de schimb. Pe faleza ma gasesc cu Vasilica. Scuze domn Ludovik dar asa de romaneste, mitocaneste il chema. Avea prietenul si colegul asta al meu un tic, daca avea 100 de lei, scuze in comunismul ala nu umblam cu milioane la purtator, colegul asta arunca suta in fata, o suma care atunci cand dolarul era 13 lei era leoaica nu fisa de telefon. Pardon nu mai e nici moneda de 25 de bani dar nici un telefon cu fise. Deci ma intalnesc cu Vasilica fara suta ca se vede ca era dupa ce vantul il pagubise de una aruncata cam in fata de dusa a fost...
Hai cu mine pe salupa lui tata. Nu, nu era ca astia de azi, beizadea. Tatal lui era capitan pe un vas Sanitarul. Era din cei care au salvat mii de vieti in Delta pe acea vreme fara fite de elicoptere si echipamente SF. Acolo nu era nici un rost de plecare, se vede ca erau altii de urgenta si trei tineri marinari intr-o barca au primit sarcina sa spele partea de deasupra apei si carena sa o curete cat puteau. Cine intra pe vremea aia in vaporasele, salupele care erau mai ales cu angajati lipoveni ramaneau tut. De la WC pana la plita si ustensile de gatit totul era luna. Si fratilor, apa era de Dunare nu super filtrata ca azi!
M-a pus ala cu copitele si cornite sa vin cu ei in barca. Camasa, pantofii, ciorapii si timbrele erau la loc sigur. Vasilica se vede ca avea si el ceva de facut sau o fura ca nu avusese ce face si a adus vizitatori, nu stiu.
Unul din baieti face o miscare brusca si baldabac o iau in jos in Dunare. Ai mei mi-au interzis inotul ingroziti de isprava unui mare as in asa ceva care pariase ca trece pe sub Sageata, o nava ruseasca de transport persoane a Navromului, care la viteza se lasa pe spate, in fata avea niste lame. Putea duce peste 100 de pasageri si avea viteza mare mai ales mergand in amonte dar si facea valuri care o faceau sa lase coruri de voci care injurau mai ales lipoveneste de la lotcarii intalniti pe traseu zgaltaiti asa de rau ca puteau sa se rastoarne. Innotator care nu castigase pariul dar si fusese adus la mal de scafandri bucata cu bucata. Deci de la Sageata citire nu am avut nici voie nici dorinta sa invat sa inot. Nici racaiala la suflet... de la ala rau... Deci pornit sprea adancuri tin minte ca am vazut in fata ochilor filmuletul vietii mele. Ce a fost nu tin minte dar era ceva in culori vii si ca o cronica minunata si mai ales personala. Deodata ca rola din filmele de la cinema, minunea aia s-a curmat, unul din baieti m-a apucat, de maini, cap, nu stiu Dumnezeu sa ii dea sanatate si am iesit la lumina minunata a Soarelui. Amanunte nu stiu. Domnul Coculescu a aflat sau nu habar nu am. Am mai lenevit in barca se vede ca sa fiu uscat si ca un pasager al Titanicului la ora mesei dar fara clopot sunand m-am imbracat cu piele bronzata si puternic spalata in adancuri si dus acasa am fost. Nu am trancanit prea mult, lucrand apoi in protectia muncii numita pompos azi securitate si sanatate in munca mi-am dat seama pe langa ce au trecut in acea zi gazdele mele, paguba lui Vasilica atunci cand suta de lei nu a mai fost prinsa de el si fara urletul lui victorios care il facea invidiat de trecatori: „Uite ba am gasit o suta de lei ba!” Era mizilic fata de costul unui eveniment in care as fi devenit frate cu fundul Dunarii. Mai ales cand legea era lege nu vai de mama ei ca astazi! Morala: si fara sa fii mare inotator sau poate mai ales de aceea poti sfarsi inecat daca asa iti e scris. Dumnezeu, soarta m-au ajutat! Ca si Amza Pellea intr-o gluma a lui despre impresiile la cinema ma gandesc uneori la ce frumos arata, nu porumbul american dintr-un western, ci frantura aceea din viata mea dintr-un cliseu virtual nemaiintalnit dar si nemaidorit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu