duminică, 26 ianuarie 2020

Duminica lui Zaheu


Sfântul, slăvitul și mult lăudatul Apostol Zaheu (gr. Ζακχαῖος — „Zakchaios”, ebraică זכי — „Zakkay”; însemnând „cel curat”, „cel pur”), a fost unul dintre Cei Șaptezeci de Apostoli ai Domnului Iisus Hristos. Zaheu este simbolul bogatului nedrept dar apoi pocăit, al celui pierdut și îndreptat, care aduce mântuirea nu numai pentru sine dar și pentru întreaga sa casă. El reprezintă un exemplu de pocăință, alături de alte cazuri precum Manase, răufăcătorul de pe cruce, fiul risipitor, David sau Maria Egipteanca. Prăznuirea sa se face la 20 aprilie.Zaheu era mai marele-vameșilor, era foarte bogat și locuia în Ierihon. Fiind mic de statură s-a suit într-un sicomor ca să-l vadă pe Iisus Hristos. Iar Iisus venind în locul acela i-a spus să se coboare degrabă căci dorea să poposească în casa lui, ceea ce a stârnit murmurele multora în legătură cu găzduirea la un om păcătos. Zaheu a coborât și a spus:



Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Iar Iisus i-a răspuns: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci și acesta este fiu al lui Avraam./ Căci Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut.(Luca 19,1-10).
După Înălțarea la Cer a Mântuitorului, Sfântul Zaheu l-a însoțit pe Sfântul Apostol Petru în călătoriile sale misionare. Tradiția spune că Zaheu a fost numit episcop în Cezareea Palestinei de către sfântul apostol Petru, și că a murit în pace ca primul episcop al Cezareii. Sursa OrthodoxWiki.

duminică, 19 ianuarie 2020

Despre EMINESCU de pe internet



“Eminescu este unul din exemplarele splendide pe care le-a produs umaniatea.El este cel dintậi care a dat un stil sufletului romậnesc si cel dintậi romận in care s-a facut fuziunea cea mai serioasa a sufletului daco-roman cu cultura occidentala.
Garabet Ibraileanu "Poezii”
“A vorbi de poet este ca si cum ai striga intr-o pestera vasta…Nu poate sa ajunga vorba pậna la el,fara sa-i supere tacerea.Numai graiul coardelor ar putea sa povesteasca pe harpa si sa legene,din departare,delicata lui singurateca slava. Intr-un fel Eminescu e sfậntul preacurat al ghiersului romậnesc. Pentru pietatea noastra depasita,dimensiunile lui trec peste noi, sus si peste vazduhuri. Fiind foarte romận, Eminescu e universal.”
                                                                  Tudor Arghezi, "Cuvậnt inainte”
“Eminescu n-a trebuit sa se lupte cu limba, asa cum au facut unii din emulii sai de mai tarziu. I-a fost de ajuns sa se aseza in curentul limbii si sa-si inalte panzele in directia in care sufla duhul ei.”
Tudor Vianu
“Mintea lui Eminescu lucreazã cu ideea originilor lumii, a infinitului, a creatiei, adicã cu cele mai inalte concepte fãurite de ratiunea omului. Printre acestea, ideea eternitãtii stãpaneste mintea sa intr-asemenea mãsurã, incat una din atitudinile cele mai obisnuite ale poeziei sale este considerarea lucrurilor in perspectiva eternitãtii. Este, in toatã poezia lui Eminescu, o considerare a lucrurilor foarte de sus si foarte de departe, dintr-un punct de vedere care rusineazã orice ingustime a mintii, orice egoism limitat. Marea superioritate intelectualã a poetului este una din formale cele mai izbitoare ale manifestãrii lui si aceea care explicã prestigiul atat de covarsitor al operei sale.”
Tudor Vianu "Caiete critice”
“Iubirea eminesciana este deopotriva cu a lui Tristan in drama lui Wagner. Un fir indoliat se intreteste cu bucuriile ei. Voluptatea se asociaza cu durerea, incat dulcea jale sau farmecul dureros fac parte dintre expresiile eminesciene cele mai tipice. Si poate ca tocmai acum, cand o doreste mai putin, poezia lui Eminescu atinge sensurile ei metafizice cele mai grave. In experienta iubirii a intuit Eminescu mai limpede resortul cel mai adanc al vietii, dorul nemarginit, dar si zadarniciile acestuia. Ceea ce s-a numit pesimismul eminescian este mai cu seama desteptarea brusca, in neimpacata lumina conceptuala, a omului care a dus pana la capat experienta iubirii.”
Tudor Vianu
"Eminescu reprezintă expresia maturizării estetice a romantismului literar".
Ştefan Radu Muşat,  "Constelaţii diamantine" (ianuarie 2017)
"Recitindu-l pe Eminescu ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasă".
Mircea Eliade, 1949
"Eminescu e întruparea literară a conştiinţei româneşti, una şi nedespărţită".
Nicolae Iorga
Eminescu a ridicat cântecul, basmul şi graiul popular la înălţimea scânteietoare a Luceafărului.
Eusebiu Camilar


sâmbătă, 18 ianuarie 2020

Aflate de pe internet


1. Majoritatea băuturilor alcoolice conțin toate cele 13 minerale necesare supraviețuirii umane;
2. În orice moment din zi, sau din noapte, aproximativ 1% din populația globului este în stare de ebrietate;
3. Un singur spermatozoid conține 37,5 MB de informație genetică? Ceea ce înseamnă că o singură ejaculare echivalează cu un transfer de date de 1.500 terabytes (sau, altfel spus, echivalentul memoriei a aproximativ 1,5 milioane de calculatoare personale bunicele);
4. Iguana, koala si dragonul Komodo au două penisuri;
5. Femela de cangur are trei vagine;
6. Pentru  a se reproduce, masculul de caracatiță introduce unul din „tentacule” în cavitatea femelei, îl lasă acolo si apoi înoată departe, pentru a muri în singurătate;
7. În medie, un om parcurge pe jos în timpul vieții o distanță egală cu de trei ori înconjurul lumii;
8. Dacă întreaga populație a Chinei ar trece prin fața mașinii tale mergând într-un singur rând, ar trebui să aștepți 30 de ani până când cel din urmă pieton să treacă strada;
9. După două săptămâni de purtat, o pereche de pantaloni conține 1.000 de bacterii în partea din față, 2.500 de bacterii în partea din spate și peste 10.000 de bacterii între picioare;
10. iPhone-ul este cel de-al doilea cel mai bine vândut produs din lume. Pe primul loc se află Cubul Rubik;
11. Banalele ciuperci sunt înrudite mai mult cu omul decât cu plantele;
12. Este suficient de multă apă doar în Lacul Superior pentru a acoperi în totalitate America de Sud si America de Nord cu un strat de 30 de cm de apă;
13. Sunt mai mult stele în Universul vizibil decât toate boabele de nisip de pe toate plajele lumii;
14. Numărul de sinapse din creierul uman este de aproximativ 125 de trilioane, ceea ce reprezintă numărul de stele pentru a „umple” 15 galaxii de mărimea Căii Lactee;
15. Un atom are aproximativ 99,99% spațiu gol;
16. La fiecare 10 ani, toate celule din corpul tău sunt înlocuite cu unele noi și că vechiul tău trup nu mai are nimic în comun cu cel nou;
17. Există mai multe bacterii în corpul tău decât celule somatice;
18. Libelulele au picioare pe care le pot folosi doar la aterizare, nu și la mers;
19. Există o specie de pești arlechin care, în cazul în care femela moare, masculul dominant devine femelă;
20. Epoca în care a trăit regina Cleopatra este mai apropiată de aterizarea omului pe Lună, decât de perioada construirii piramidelor.

Internetul & Mihai Eminescu



1. Egalitatea nu există decât în matematică.”
2. „Ocazia e iute la fugă şi leneşă la întors.”
3. „Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi.”
4. „Munca unui om se poate plăti. Caracterul, cultura lui, nicicând.”
5. „De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem.”
6. „Între caracter şi inteligenţă n-ar trebui să existe alegere…”
8. „Dacă nu pricepem ceva, să zicem mai bine că nu pricepem decât să-i dăm o explicaţie falsă.”
9. „Am înţeles că un om poate avea totul neavând nimic şi nimic având totul.”
10. „Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii.”
11. „Sărac e cel ce se simte sărac, căruia îi trebuie neapărat mai mult decât are.”
12. „Oamenii se împart în două categorii: unii caută și nu găsesc, alții găsesc și nu sunt mulțumiți.”
13. „Copiii români sunt încărcaţi cu materii atât de multe şi atât de diverse, încât nici profesorii, nici şcolarii nu se pot orienta în capetele lor. Aceşti copii nu învaţă nimic, pentru că memoria nu păstrează nimic nepriceput, nerumegat, unde interesul viu şi judecata copilului n-au jucat nici un rol. Singurul efect al încărcării memoriei cu lucruri pe care nu le poate mistui e sila şi scârba copilului de carte. La acest rezultat au ajuns aproape toate şcoalele la noi. Vezi tineri care au învăţat latineşte, greceşte, istoria universală, logică şi psihologie, ştiinţe naturale, geografie în toate clasele, drept administrativ, economie politică, au trecut bacalaureatul şi… cu toate astea, nu ştiu a scrie o frază corectă, iar a doua zi după ce au părăsit şcoala au uitat tot…”
14. „Greşalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se-mpiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.”
15. „Ca să-ţi dai seama de nivelul culturii generale a unei naţii, trebuie să vezi ce idoli are.”
16. „Toate numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaţii, care, la rândul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeţ. Aceste comitete îşi împart toate în familie. Ele creează, din banii judeţelor, burse pentru copiii „patrioţilor” trimişi în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judeţene pe unde „patrioţii” au câte un petec de moşie, încât toată munca publică, fie sub forma de contribuţie, fie sub cea de prestaţiune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui „patriot”.”
17. „Arta de a guverna în România este sinonimă cu arta de a amăgi poporul, de a-l cloroformiza cu utopii demagogice.”
18. „Omul are atâta libertate şi egalitate pe câtă avere are. Iar cel sărac e totdeauna sclav.”
19. „Geniul, în zdreanţă sau în veşminte aurite, tot geniu rămâne!”
20. „Dă-mă uitării precum te-am mai rugat, căci numai uitarea face viaţa suportabilă.”
21. „Toate sunt mărginite, durerea nu…” 
22. „Presiunea înjoseşte, pasiunea înalţă.”

23. „Dumnezeu nu e în cer, nu-i pe pământ; Dumnezeu e în inima noastră.”
24. „Mita e-n stare să pătrundă orişiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii.”
25. „Poate că povestea este partea cea mai frumoasă a vieţii omeneşti… cu poveşti ne leagănă lumea, cu poveşti ne adoarme… Ne trezim şi murim cu ele.”
26. „Totul ia timp… și timpul ia tot.”
27.„Mulţi lucrează, dar puţini gândesc.”
28. „Stejarul crește numai unde-i pământul bun, buruienile cresc pretutindeni.”
29. "Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este demagogia.” 
30. „Adevărul este stăpânul nostru, nu noi stăpânim adevărul.”
31. "Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac".
32. "Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos"
33. "Popor românesc, mari învăţături îţi dă ţie această întâmplare! Dacă fii tăi ar fi fost uniţi totdeauna atunci şi pământul tău strămoşesc rămânea unul şi nedespărţit. Dar veacuri de dezbinare neîntreruptă te-au dus la slăbiciune, te-au dus să-ţi vezi ruşinea cu ochii!"
34." A exista înseamnă a suferi".
35. "Înţelepciunea populară este mai preţioasă decât aurul".
36. "Antitezele sunt viaţa"
37. "Adevărul este crud, dar numai el foloseşte".
38. "A nu iubi nu e nimica, a nu putea iubi e grozav".
39. "O gândire este un act, un cutremur al nervilor. Cu cât nervii se cutremură mai bine, mai liber, cu atât cugetarea e mai clară".
40. "Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi".
41. "Atingerea absolutului e fericirea supremă, iubirea împlinită e doar o treaptă spre fericire".
42."Ca să-ţi dai seama de nivelul culturii generale a unei naţii, trebuie să vezi ce idoli are".
43." Ideea valorii este foarte relativa,caci fiecare o masoara dupa interesul sau".
44." Caracterul însă al unei școli bune este ca elevul să învețe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât știe însuși profesorul
45. "Cel mai mare păcat al omului este frica, spaima de a privi în faţă şi a recunoaşte adevărul".
46. "Moralitatea este pentru suflete identică cu sănătatea pentru trup!"
47. "Lumina nu se aprinde decât pentru cei ce văd, nu pentru orbi".
48. "Muzica are puterea de a ne apropia de esenţa lucrurilor şi de a atinge mai mult rădăcina fiinţei umane".
49." Geniul, în zdreanță sau în veșminte aurite, tot geniu rămâne".
50.” Poți avea totul fără să ai nimic și poți să nu ai nimic având totul".\



De pe internet


joi, 16 ianuarie 2020

Maria sa BORDURA

Urbanism, orbanism, cutite lungi, alocatii vax, poluare 700% si Borduri!!! Tepes Doamne, Eminescu unde sunteti!?





miercuri, 1 ianuarie 2020

Concertul de Anul Nou


al Filarmonicii din Viena 2020

Cu lingura in borcanul cu miere numit Viena! Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena pe care il urmaresc de cativa ani datorita TVR1 si faptului ca 100 de state au acces la aceasta minune de data aceasta cu 30.000 de flori: trandafiri, crini si orhidee cu mirosul lor imbatator se pare, arhitectura vremilor de superputere in Europa, strazi fara borduri schimbate la 6 luni ca la noi, granitul la locul lui nu in seifurile videne si ale antipenalilor, totul ca fundal pentru muzica de vis in mare parte zamislita de geniali compozitori austrieci. Balet care reinvie viata din vremi apuse, lume buna care poate avea toate acestea intr-o sala imensa intr-un amestec de ieri cu azi si maine, maine cand fericitii alesi sa participe in prag de an nou vor retrai si povesti ce au vazut si simtit. Ce ii face sa semene? Nu am vazut pe nimeni butonand gadgeturi, nu am vazut oameni tristi, lingavi, pacatosi sau aiuriti. Exact ca primii patrunsi in teatru sau filarmonica au acea traire pe chip, trup si spirit care ii fac un fel de ceva coborat din istorie fata de cei care stau in zloata si aiureala ca sa vizioneze zbantuieli si decibeli monstruosi sa lase gunoaie si sticle pe unde au „petrecut” in stil anti si postuman… Austria cultivata si educata cumuleaza secoli de imperialism si acumulari geniale datorate prosperitatii… Muzeul de Stiintele Naturii este daruit de un fost imparat impatimit colectionar al celor adunate si aduse de savanti autohtoni scoliti la inalt nivel ulterior platiti gras, aduse deci din toata lumea si pastrate acolo. Nu au venit venetici anti care sa distruga, sa sparga si sa fure materiale din ce au creat si lasat inaintasii… Nu politicienii scrasniti si papusariti pot face ce trebuie unui popor ci arta acelor oameni care merita sa fie acolo la butoane care prin labirintul sinuos al istoriei au avut onoare, putere  si bun simt sa tina sus tara nu regimurile mafiote efemere… Asa tara ramane intreaga, unica nu devalizata si in curs de dezintegrare. Concertul din prag de an nou este o dovada chiar daca Rolex ceasul care a facut nemernicii sa distruga Romania patroneaza ca si tenisul boierescul, domnescul etalat cu eleganta in fata muritorilor de rand din 100 de tari de data aceasta care au o mica fereastra deschisa timp de cam doua ore spre lumea rafinata si eleganta la care majoritatea nu au acces o viata. Minunat !