luni, 31 mai 2021

Gand copilaresc

La multi ani! Sa traim copiii ai lumii!
Suntem cu totii copii mai mari sau mai mici. 
Noi cei mari ii iubim si ii ocrotim pe cei mici.
Am o tresarire a sufletului la acea formatie:
New Kids of the block!
Apar mereu New Kids of the World!
Sunt bani pentru toate prostiile, 
Se arunca pe de toate dar pentru ei
NIMIC! Pacat! 
1 iunie a fost este si va fi ziua mea
A copiilor mei si a copiilor copiilor lor!


Dupa Pablo Picasso!


Wateau



Si ea a fost copila dupa Amintire de H. Daumier


Pionierul pictat de mine in tabara de la Cocos Niculitel


Jucaria 





Cavalerii mesei rotunde

 


First Knight, bazat pe legenda Regelui Arthur, aventura, film aparut in 1995 in regia lui Jerry Zucker, descrie povestea de dragoste dintre Lancelot si Lady Guinevere din Leonesse.

Caseta film Cavalerii mesei rotunde

Titlul original: First Knight

Regia: Jerry Zucker

Scenariul: William Nicholson

Distributia: Richard Gere (Lancelot), Julia Ormond (Guinevere), Sean Connery (King Arthur), Ben Cross (Printul Malagant), John Gielgud (Oswald), Liam Cunningham (Sir Agravaine), Christopher Villiers (Sir Kay), Valentine Pelka (Sir Patrise), Colin McCormack (Sir Mador), Alexis Denisof (Sir Gaheris), Ralph Ineson (Ralf), Stuart Bunce (Peter), Angus Wright

Durata: 134 minute

An: 1995

Filmul – Cavalerii mesei rotunde

Pentru Lancelot, sabia este ratiunea de a fi; sabia ii aduce glorie si bani. Ratacind prin lume in cautarea aventurii, Lancelot ajunge in tinutul Leonesse..

Leonesse era condus de Lady Guinevere care, sperand sa se puna la adapost de atacurile puternicului Sir Malagant, isi oferise dragostea Regelui Arthur din Camelot.

Malagant pune la cale rapirea viitoarei Regine a Camelotului, insa Lancelot o salveaza pe Lady Guinevere de hraparetul Sir Malagant..




Ziua impotriva fumatului

 A fuma e lucru mare, dar, cat vei trai tu oare!!??



miercuri, 19 mai 2021

Relaxarea naturii

 




Peste trei decenii de minciuna, furt, lafaiala in banii grei aruncati pe mizerii si sclipici mediatizate naucitor, iata acum ca asa cum a facut de cand omul a mai si lasat cate ceva marturie ca a fost pe aceasta lume acum vedem "live" unde cine si ce suntem cu adevarat. Alegeri, politica, dezmat si toate relele pamantului... La fotbal si agricultura se pricepe tot prostul! Perfect adevarat dar iata unde suntem si cu aia si cu ailata... ce pacat! Fara fotbal se poate trai nu se MOARE dar lasand totul de izbeliste, mancand mizerii sau nemancand si band nica, nica iasche!!! Asa sa ii ajute Dumnezeu pe cei care ne-au adus aici!


Gaudeamus igitur

 







Gaudeamus igitur,
Juvenes dum sumus;
Post jucundam juventutem,
Post molestam senectutem
Nos habebit humus!

Vita nostra brevis est,
Brevi finietur,
Venit mors velociter,
Rapit nos atrociter,
Nemini parcetur.

Vivat academia,
Vivant professores,
Vivat membrum quodlibet,
Vivant membra quaelibet,
Semper sint in flore!

Să ne bucurăm, așadar,
Cât încă suntem tineri
Fiindcă dup-o tinerețe agitată,
Și-o bătrânețe-ngreunată,
Țărâna ne va avea pe toți.

Viața ne este scurtă
Va fi terminată prea curând,
Moartea vine fulgerător
Atroce ne agață-n ghearele-i.
Nimeni nu-i cruțat de-aceasta.

Trăiască școala!
Trăiască profesorii!
Trăiască fiecare membru!
Trăiască fiecare membră!
Fie ca ei să-nflorească de-a pururi!


Sursa versurilor internet

Pitagora

 


Pitagora s-a născut prin anul 580 î.Hr. în insula Samos. Încă de tânăr a călătorit mult, vizitând Orientul Apropiat până în India. Când s-a întors în Samos, a dat peste Polycrates care a fost tiran al Samosului în perioada 538-522 î.Hr. Pitagora, el însuși un mic dictator, s-a mutat la Crotona, azi Crotone în Italia, unde a întemeiat cel mai ”totalitar” colegiu posibil.

Puteau intra în el și bărbații și femeile, dar trebuiau să depună înainte un jurământ de castitate și să se oblige la un regim alimentar care excludea vinul, carnea, ouăle și bobul. Ce-a avut el cu bobul, nimeni nu a înțeles. Toți trebuiau să se îmbrace cât mai simplu și decent. Râsul era interzis și la sfârșitul fiecărui an de școală, toți elevii erau obligați să-și facă public autocritica. Seminariștii erau împărțiți în externi, cei care după cursuri se întorceau acasă și interni, cei ce rămâneau noaptea în această ”mănăstire”. Pe cei dintâi îi încredința în grija unor asistenți și doar de ceilalți, esotericii, care constituiau cercul restrâns al adevăraților inițiați, se ocupa personal. Chiar și aceștia îl vedeau pe Pitagora doar după patru ani de ucenicie. În acea perioadă el le trimitea cursurile scrise și autentificate cu formula ”authos epha”, adică ”el însuși a spus-o”. Abia după această așteptare Pitagora binevoia să-și facă apariția în fața discipolilor.



Pitagora

Începea cu matematica. Dar nu așa cum o înțelegeau grosolanii și interesații egipteni, care o inventaseră doar din scopuri practice. Pitagora vedea matematica ca o teorie abstractă, dedicată antrenării minții cu deducții logice, cu exactitatea proporțiilor și cu demonstrațiile. Doar după ce îi aducea la un astfel de nivel pe elevi trecea la geometrie care pentru el se compunea din elemente clasice: axioma, teorema și demonstrația. Fără să-l cunoscă pe Thales din Milet, a stabilit o serie de teoreme: suma unghiurilor dintr-un triunghi este egală cu două unghiuri drepte și pătratul ipotenuzei într-un triunghi dreptunghic este egal cu suma pătratelor celorlalte două laturi. Poate ar mai fi spus și alte adevăruri, dar el disprețuia astfel de ”aplicații”, considerându-le prea mici pentru geniul său. Apollodor povestește că atunci când a descoperit teorema cu ipotenuza, Pitagora a sacrificat 100 de animale ca să le muțumească zeilor. Știrea trebuie să fie falsă deoarece Pitagora s-a mândrit cu faptul că nu făcea rău animalelor, impunându-le același lucru și discipolilor. Singurul exercițiu care îi aducea bucurie nu era fomularea în sine a teoremelor, ci speculațiile înalte și abstracte ale teoriei.

Chiar și artimetica el nu o vedea ca pe un instrument de contabilitate, ci ca pe un studiu al proporțiilor. Așa a descoperit legătura dintre număr și muzică. Trecând într-o zi prin fața atelierului unui fierar, a fost surprins de ritmicitatea loviturilor de ciocan pe nicovală. Întors acasă a început să facă experimente punând să vibreze corzi de aceeași grosime și la fel de tensionate, dar de lungimi diferite. A ajuns la concuzia că sunetele depind de numărul de vibrații. Le-a calculat și a stabilit că muzica nu este altceva decât o relație numerică între aceste vibrații, măsurată după intervalul dintre ele. Chiar și tăcerea spunea el nu este decât o muzică pe care urechea omenească nu o percepe, fiincă e continuă, deci nu are intervale. Planetele, ca toate celelalte corpuri aflate în mișcare produc o ”muzică a sferelor”. Pământul este o sferă, afirma Pitagora cu 2000 de ani înaintea lui Copernic și Galilei și învârte în jurul axei sale de la est la vest având cinci zone: arctică, antarctică, hibernală, estivală și ecuatorială. Împreună cu celalate planete forma cosmosul.



Pitagora pamant sfera in jurul soarelui

O parte din ideile sale erau inspirate din filosofia Orientului. Astfel, sufletul, fiind nemuritor, migrează de la un corp la altul, părăsindu-l pe cel mort, purificându-se un timp în Hades apoi reîncarnându-se. Pitagora își amintea că fusese cândva o curtezană celebră, apoi eroul aheu Euforbiu din războiul troian. Ba chiar mergând odată la Argos, își recunoaște acolo o armă din timpul expediției. Toate aceste aspecte îl fac pe Pitagora un personaj aproape fantastic. Timon din Atena ni l-a înfățișat din punct de vedere intelectual ca pe un ”histrion(bufon) cu aere solemne care tot dându-și singur importanță a reușit să și-o capete”. Pitagora nu se mărginea să practice virtutea, ducând o viață castă, păstrând un regim alimentar riguros și având o purtare demnă și înțeleaptă, ci a făcut un instrument de publicitate pentru sine. Devenise o figură semi-divină: învățăceii așteptau patru ani până să-l vadă.



Teorema lui Pitagora

Închistat în orgoliul său de castă și tot mai convins că cercul pitagoricienilor constituie o grupare aleasă și predestinată de zei să pună ordine în rândul oamenilor, s-a hotărât să ia puterea în stat și să întemeieze la Crotona republica ideală, bazată pe filosofia elaborată de el însuși. Ca toate republicile ideale, ea urma să fie o ”tiranie luminată”. Pitagora dorea să interzică tuturor vinul, carnea, ouăle, bobul, amorul și râsul. La un moment dat crotonezii au constatat că toate demnitățile din stat erau deținute de adepții lui Pitagora, oameni austeri, foarte serioși, plicticoși, comepetenți și îngâmfați care doreau să facă din Crotona o închisoare-mănăstire. Înainte de a fi prea târziu, au înconjurat seminarul, i-au scos pe chiriași și i-au ucis. Pitagora a apucat să fugă în chiloți, dar un destin răzbunător i-a condus pașii într-un lan cu bob. Din scârba pe care o avea față de această legumă a refuzat să se ascundă acolo. A fost prins și omorât cândva în jurul anului 495 î.Hr. Avea deja peste 80 de ani și își pusese la adăpost ”Comentariile”, încredințându-le fiicei sale Damona, cea mai fidelă discipola a sa, ca să le răspândească în lume.

Sursa internet

 

luni, 17 mai 2021

Revista Magazin

Sunt aspecte pe care le-am retinut din facultate, o mare problema fiind virusii care ataca plantele de cultura producand mari pagube dar si porti de intrare pentru alti daunatori cum sunt bacterii, ciuperci, chiar insecte prin atractia pentru substante secretate de planta contaminata in scop de autoaparare.


miercuri, 12 mai 2021

O piesa minunata

 

FONOTECA DE AUR -

"La musica" de Marguerite Duras.”

Traducerea şi adaptarea radiofonică: Paul B. Marian. Regia artistică: Olimpia Arghir. În distribuţie: Gina Patrichi, George Constantin, Elena Sereda, Magdalena Cernat, Gheorghe Pufulete. Regia de studio: Crânguţa Manea. Regia muzicală: Nicolae Neagoe. Regia tehnică: ing. Andrei Sireteanu. Înregistrare din anul 1983. Asculta aici:

https://beta.mixcloud.com/xfy1055/teatru-radiofonic-fonoteca-de-aur-la-musica-de-marguerite-duras/

Marguerite Duras, numele la naștere Marguerite Donnadieu, s-a nascut la 4 aprilie 1914, Gia Dinh, aproape de Saigon în fosta Indochina Franceză – A decedat la 3 martie 1996, Paris. A fost o romancieră și regizoare de film franceză, care s-a născut în Vietnamul de azi, dar a trăit și a activat toată viața în Franța

joi, 6 mai 2021

Cupa Campionilor Europeni

 


In viata am avut si unele esecuri. De exemplu, eram la Brasov, dupa ora 16 ma deplasam de unde avusesem de lucru spre locul de cazare trecand prin zona Sfatului unde pe o platforma de TIR era prezentata, bine pazita, ca in Romania... Cupa Campionilor Europeni castigata in alt secol si de alta Steaua Bucuresti, cea a Armiei Romane, lucru greu de inteles azi cum s-a putut sa existe alta armata romana. Clubul era fara latifundiari, clovni, supereuroparlamentari si prin munca unui pumn de talente si sclipire de geniu din partea unui mare strateg, culmea chiar maghiar a reusit sa acceada la doua finale din care una a castigat-o intr-un meci de vis. Anul urmator nuca a fost cam tare dar au ajuns totusi in finala !!! La Vedea judetul Giurgiu am vazut meciul la un gospodar din comuna, trofeul pentru noi telespectatorii din curte ca omul a adus la fereastra colorul ca sa vada tot omul, nu a fost cupa ea era a poporului roman, a marilor jucatori care au scris istorie ci o stacana de vin care a accentuat euforia si mandria noastra dupa un asemenea succes romanesc... Au pocnit petarde la pichetele de graniceri, era o bucurie si mandrie inaltatoare... Asta e viata nu stim ca istoria trece pe sub ochii si sufletele noastre... esecul a fost ca am rugat un tanar acolo la Brasov sa imi trimeata pe e-mai o poza si nu s-a tinut de cuvant! Mileniu nou oamenii noi...

Deci Cupa era in fata mea, am apelat la un tanar elev, cam extraterestru dar politicos care mi-a facut o poza si mi-a notat mailul ramanand sa o primesc ulterior. Iata ca am ajuns in era cand patronul a intrat din sferele inalte ale europarlamentarismului in apropierea unei celule de puscarie binemeritata se zice de el. Eu ma alin cu doua falsuri. Am gasit o cupa dar nu e aia, e una noua la care Steaua nici in visele suprarealiste ale lui MM si el aproape de un echipament in zeghe nu mai aspira. Nici eu nu sunt langa ea macar, e tot un doctor dar nu in agronimie ci unul mult mai norocos in general in viata, care obisnuit cu pozatul electoral o tine de zici ca de cand a faurit cine a faurit cupa a castigat-o numai si numai el. Asta e, mai sunt si esecuri, Doamne fereste de mai rau...