sâmbătă, 27 martie 2021

27 martie 2021 Parcul Crangasi

 

Ieri dupa atata frig, lapovita, ninsoare si ceata iar s-a aratat soarele insotit de doua efecte postelectorale gospodaresco edilicesti: 1. retragerea WC urilor (asa cum erau ele) si 2. a gardienilor din parc. Economie la sange, pardon la nevoile alora cu ceva multi ani la bord (pensionari majoritatea) de sex care a fost tare candva demult in alte ere... Minunea zilei este existenta cohortelor de mii de tantari. Cocoanele puioase au coada de cativa milimetri deci sunt aproape de procreere!! La atata economie o fi si dezinsectia taiata de vajnicii edili!? Voi i-ati ales, cu 7000% asta e! Dumnezeule Apara-ne ca doar la Tine mai ne este speranta! La belelele de acum si ceva intepat de tantarime cu ceva letal vreau sa zic ne mai lipseste... Ingrijorat si agasat de cohortele care daca masca le inchidea accesul la nari veneau cu pofta mare de cunoastere a anatomiei mele faciale si a tot ce nu era inhainat mi-am amintit de un banc. Nu prea mai radem cum zic ca trabe specialistii care papa bani din orice daca au proptele acolo suuus ! Nu la Isus Doamne Fereste ! Zice ca vine unul la psihiatru programat. Intra, se aseaza la biroul doctorului si incepe sa dea cu mainile disperat in dreptul fetii alungand ceva ce zicea ca ii venea in ochi. „Doctore, cand am ochii deschisi, vin spre mine mii de insecte mici si intepatoare…” „Ho nebunule,da acuma ce faci le trimiti spre mine!”

Si tot din aceeasi serie: in cabinetul unui psihiatru apare unul in patru labe cu o surubelnita in gura care tragea un fir dupa el. „Vai ce catelus draguuuttt! Cutulica...” face doctorul tinand usa. Aratarea scuipa surubelnita si urla : „Daca mai spui ceva plec si nu iti mai instalez internetu’!!”

27 martie ziua mondiala a teatrului

 


Hamletu' nost!



Toata lumea postumana e o facatura teatrala?



Scena cu luminita






Scena teatrala romaneasca din Infernul nostru etern



S-a prabusit o data ceva din teatrul londonez



Love story prostuman



Eterna romaneasca scena politica



Scena primordiala a ce este...



O varianta la piesa ursilor cersetori



Spectacolul care se joaca la noi de peste trei decenii



Piesa horror care se adevereste




O piesa proasta dar...




Piesa cu animalele noastre...

vineri, 26 martie 2021

26 martie Ziua spanacului

Reclama pentru o planta furajera si alimentara care a creat un supraerou al copilariei multor generatii spanacul poate fi si pentru romani o stema ceva ca in peste 30 de ani am facut un... spanac.
Aveam la Vieru un angajat permanent care isi cumparase un cal din banii castigati zicea el cultivand spanac. O cultura legumicola semanata toamna. In ierni normale la noi fara solul inghetat perioade lungi da o recolta usor vandabila poate si datorita amintirilor din copilaria cumparatorilor! Mancati deci spanac si acuma in pandemie vedeti-va un fel de marinar... nu ala cu flota, unul erou pozitiv care se bate cu zmeul virus, il da de pamant si il distruge... Vise... Copilareli... Asta ne e soarta!!

joi, 18 martie 2021

Tunurile din Navarone

 

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Scenariul a fost inspirat după romanul cu același titlu, scris de Alistair MacLean.

In anul 1943, 2000 de soldați aliați au rămas izolați pe insula Kheros. Operațiunile pentru salvarea lor sunt zădărnicite de două imense tunuri instalate de naziști pe insula Navarone. Pentru a elimina pericolul reprezentat de aceste tunuri, căpitanul Keith Mallory (Gregory Peck), caporalul Miller (David Niven) și colonelul Andrea Stavros (Anthony Quinn) sunt trimiși într-o misiune imposibilă: infiltrarea pe insula nazistă și distrugerea armamentului inamic.


18 martie

In 1906 langa Paris Traian Vuia reusea sa zboare la cativa centimetri de Pamant cu un aparat mai greu ca si aerul. Evident ca nu i s-a recunoscut stiintific evenimentul. Pare cunoscut nu!


O primavara timida dar hotarata. O spun salcia si corcodusii de la capitala.



Minunata si statornica orhidee harnica la inceput de 2021



vineri, 12 martie 2021

Orient Expres

 


Filmul este inspirat din romanul Prințul (1944) de Tudor Teodorescu-Braniște și prezintă povestea prințului Andrei Morudzi în două perioade ale vieții sale–între 1911-1916 și în 1935. După ce a risipit averea familiei la Paris și Monte Carlo pe jocuri de noroc și pe femei, Andrei Morudzi s-a retras de lume în castelul strămoșilor de la Moruzeni, unde duce o existență izolată. Puținii săi vizitatori sunt oameni șterși și de nivel inferior: un pădurar grobian, o fostă iubită abandonată, un preot de țară, șeful gării și fiica acestuia, venită de la pension pentru a se mărita. Fata inocentă este sedusă de distincția nobilului și, refuzând perspectiva unei căsătorii aranjate și apoi a unei existențe banale alături de un om pe care nu-l iubea, se sinucide.

Filmul începe cu o secvență din 1919, în care tânărul prinț Andrei Morudzi (interpretat de Dan Bittman) călărește de-a lungul căii ferate care traversa moșia sa din Moruzeni, apoi coboară de pe cal și se așază în fața trenului Orient Express ce trecea de la Istanbul la Paris.

Prințul provenea dintr-o familie veche de boieri, de la care moștenise o avere mare. Între anii 1911-1916, Andrei Morudzi a trăit la Monte Carlo și Paris, unde a dus o viață mondenă, jucând la cursele de cai și la cazinou și participând la seratele organizate de lumea bună din capitala Franței. El a iubit mai multe femei, dar singura pe care a iubit-o cu adevărat a fost Isabelle (Ioana Moldovan), o fată modestă, muncitoare într-un atelier. În diminețile de după nopțile pierdute la cazinou, el se întorcea acasă pe faleza mării și o zărea uneori acolo pe Isabelle hrănind porumbeii. Dacă o vedea, prințul considera că ziua era bună, indiferent dacă pierduse la jocurile de noroc. Într-o dimineață pe când se gândea să se sinucidă, el este abordat de Isabelle și cei doi devin amanți.

Fiind o persoană mondenă, prințul o seduce pe Adrienne de Raval (Alina Chivulescu), iubita contelui rus Orlovski (Dan Puric). Nobilul rus se sinucide aflând că Adrienne îi iubea pe prinț. Morudzi continuă să ducă o viață dublă, având relații cu Isabelle și Adrienne. După ce începe Primul Război Mondial, prințul părăsește Parisul, aceasta fiind ultima dată când a văzut-o pe Isabelle Benny (1890-1916). Ea moare în timpul războiului și este prezentată o scenă de mai târziu când prințul îi pune flori pe mormânt.

După ce și-a pierdut toți banii din pricina călătoriilor, a jocurilor de noroc, a femeilor și a numeroaselor petreceri, prințul a plecat de la Paris în 1919 și s-a stabilit la castelul său din Moruzeni. El a trăit în următorii 16 ani în izolare, părăsindu-și rareori moșia și având un singur tovarăș de singurătate, valetul său credincios Costache (Gheorghe Dinică). Din când în când, prințul trimitea trăsura după Carmen (Daniela Nane), o fostă balerină la un cabaret din București și actuală proprietară a unui atelier de croitorie.

A doua etapă a filmului începe în anul 1935. Prințul bătrân (interpretat de Sergiu Nicolaescu) invită la masă în castelul său câțiva localnici vecini cu care menținea unele relații: pădurarul Vasile Gărdescu (Valentin Teodosiu), rămas și el necăsătorit din cauza caracterului meschin și al duplicității femeilor, preotul Anton (Cristian Șofron) și preoteasa (Diana Dumbravă), șeful de gară Take Criveanu (Florin Zamfirescu), însoțit de soția (Marina Procopie) și de fiica sa, Ana (Imola Kézdi), abia sosită de la un pension din București. Andrei Morudzi discută cu Ana, căreia îi povestește de familia sa și îi mărturisește că se simte un fel de ratat. Înaintașii săi făcuseră avere, războaie și copii, în timp ce el simțea că nu făcuse nimic deosebit în viață. Fiind întrebat unde s-a simțit cel mai fericit, prințul răspunde că probabil pe drum între Moruzeni și Paris. El își aduce aminte de chipul lui Isabelle, despre care afirmă că este probabil singura femeie pe care a iubit-o vreodată cu adevărat.

Invitată de Morudzi, Ana vizitează castelul, împrumutând cărți din biblioteca prințului. Ea se îndrăgostește de el, dar prințul nu îi încurajează sentimentele, purtându-se rece și considerând-o un copil. Ana este logodită cu Bob (Vlad Zamfirescu), nepotul baroanei Amalia Frunzetti (Maia Morgenstern), care obținuse recent titlul de doctor în drept. Amalia este văduvă de 10 ani și speră ca prințul să o ceară în căsătorie.

Prințul participă la un ceai în casa Amaliei Frunzetti, având un schimb de replici cu Bob. Tânărul se dovedește a fi un adversar al distincției nobiliare și un iubitor al naturaleții, considerându-l pe prinț și castelul său ca un „sanctuar al unei lumi dispărute”. Reîntors la castelul său, prințul are o discuție cu alter ego-ul său tânăr, care-i reproșează că duce o viață searbădă și-i cere să vândă tot și să plece la Paris. Prințul bătrân afirmă că îi este frică, iar alter ego-ul tânăr spune că el nu s-a lăsat învins niciodată și lui nu i-a fost frică decât de sărăcie și de bătrânețe.

La următoarea cină care are loc la Moruzeni și la care participă în plus Amalia și Bob, plus Carmen, amanta bătrânului, prințul are o discuție încordată cu Bob. Tânărul îi reproșează că trăiește în afara realității într-o țară în care totul este prăfuit, la care prințul afirmă că el preferă să trăiască pe culmi, în izolare, decât să se coboare la nivelul lumii vulgare, față de care manifestă un „olimpian dispreț”. Pădurarul Vasile Gărdescu îi reproșează lui Morudzi că își umilește vecinii, invitându-i la masă, deși aceștia nu se ridică la nivelul său. Gărdescu îl consideră pe prinț inuman pentru că refuză să coboare printre oameni și să ducă o viață simplă. Morudzi îi răspunde că el și-a construit viața cu bani, iar acum, nemaivând bani, nu mai are pe ce-și clădi viața.

Rămas singur în castel, bătrânul prinț se plânge alter ego-ului său tânăr că este apăsat de tristețe și că vede prin fața ochilor săi fantasmele trecutului. Tânărul îi reproșează că viața lui a devenit stearpă, că este ca un mort, iar singura lui scăpare este să profite de viață.

Întristat, prințul refuză în următoarele 10 zile să mai primească musafiri. Gărdescu îi spune că Ana îl iubește și vrea să-i vorbească. Fata îi spune că nu se poate căsători cu Bob (căsătoria era aranjată de familie) și i se oferă, dar Morudzi o refuză spunând că el este la capăt de drum, pe când Ana are toată viața în față. Prințul refuză propunerea Amaliei de a merge amândoi să trăiască la Paris și este văzut vizitând mausoleul familiei și propriul mormânt în care are trecuți ca ani de viață 1870-1919, deducându-se de aici că viața sa s-a terminat atunci când a părăsit Parisul.

Întoarsă acasă, Ana se sinucide cu pistolul lui Bob, iar localnicii îl consideră vinovat moral pe Andrei Morudzi. În final, prințul îi cere lui Costache să dea foc castelului și el se duce călare la calea ferată și se așază în fața trenului, ca în scena de la început. Este prezentată apoi o secvență în care prințul urcă în trenul Orient Express și întinerește brusc, fiind întâmpinat de Costache, Isabelle, Adrienne și Ana. 

Unii autori au considerat că prin intermediul personajului Andrei Morudzi, cineastul și-ar fi definit propriul profil psihologic. Acest film a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2005, dar nu a intrat în concurs.

Sursa Wikipedia

marți, 9 martie 2021

Petrolistele 1971

 Sursa internet


Sinopsis Les Petroleuses

Imaginati-va, pentru un moment ca un oras din Vestul salbatic a fost infiintat de si pentru francezi si ca doua dintre cele mai frumoase femei ale vremurilor moderne sunt in razboi pentru a detine controlul orasului. Acesta ar fi pe scurt scenariului acestui western cu accente comice.

Frenchy (Brigitte Bardot) si Maria (Claudia Cardinale) sunt in razboi pentru a obtine un teren bogat in petrol. Maria si banda ei formata din fratii ei, jefuitori cunoscuti de trenuri, au dat un tun nu tocmai bogat. Ultimul jaf a fost un mare esec, din cauza faptului ca trenul vizat era... gol de bani. Singurul lucru gasit a fost o harta care indica faptul ca langa ferma lor era un teren foarte bogat in petrol.

Ghinionul este ca Frenchy este cea care detine un act de proprietate asupra terenului. In tot acest razboi este implicat si Seriful orasului, disperat sa invete franceza pentru a castiga inima uneia dintre frumoasele femei.