sâmbătă, 30 mai 2020

Dragă Nele, Johan și Peter,


Scrisoarea unui virusolog faimos pentru copiii săi. Ce sfaturi le dă pentru a nu se îmbolnăvi de coronavirus pe Viva.ro

"Așa cum v-am promis când am vorbit cu voi mai devreme la telefon, vreau să vă împărtășesc niște detalii importante despre Covid-19 și să vă ofer câteva dintre sfaturile mele. Sper că vă vor ajuta să faceți față acestei situații. Pentru început uitați-vă pe site-ul Worldmeter/Coronavirus ( n.red. unde este afișat bilanțul victimelor coronavirusului din întreaga lume).
Vom vedea că numerele încep să scadă la aproximativ două săptămâni după ce se pun în aplicare măsuri de distanțare socială și de izolare. Virusul are o perioadă medie de incubație de 7,5 zile și poate dura până la 3 săptămâni, astfel încât evoluția ascendentă în acest moment este complet logică.
În plus, chiar și cei care au intrat în izolare îi pot infecta pe ceilalți din gospodăria lor și, dacă se întâmplă, am putea vedea cazurile care cresc pentru o săptămână în plus. Amintiți-vă că jucăm un rol în îndeplinirea acestor condiții. Trebuie să ne îndeplinim datoria civică și să urmăm instrucțiunile guvernamentale.
Dacă virusul nu se poate răspândi, la un moment dat va muri. Cele mai frecvente simptome pentru COVID-19 sunt febra, tusea (uscată) și respirația îngreunată. Dacă nu aveți niciunul dintre aceste trei simptome, este puțin probabil să aveți virusul și, cu siguranță,nu ar trebui să vedeți un medic sau să mergeți la spital. Ei trebuie să îngrijească pacienții cu simptome mai acute și severe.
Dacă doriți să fiți puțini mai proactivi, puteți începe câteva obiceiuri zilnice de sănătate:
Ieșiți la o alergare zilnică sau dacă puteți face un antrenament în casă
Verificați-vă temperatura o dată sau de două ori pe zi
Când vă aflați în afara casei și nu puteți evita atingerea obiectelor posibil atinse de alții, țineți-vă mâinile sub umeri. În acest fel nu veți răspândi accidental virusul pe față, apoi în gură, ochi sau nas.
Când ajungeți acasă sau plecați de acasă, spălați-vă pe mâini.
Puneți lucrurile pe care le-ați cumpărat departe pentru câteva zile dacă nu aveți nevoie de ele imediat sau desfaceți ambalajul din plastic sau hârtie și apoi spălați-vă pe mâini.
Alcoolul (etanol 70%) sau hipocloritul de sodiu chiar și la 0,1% omoară virusul într-un minut, dar nu poate fi aplicate pe toate produsele.
Deocamdată, însă, trebuie să urmăm sfaturile autorităților de sănătate și să contribuim la stoparea răspândirii virusului. Știu că nepoții vor să ne vadă și ne-ați spus că ei nu sunt bolnavi și nu ne vor infecta.
Copiii ar putea transporta virusul fără simptome și totuși să-l transmită. Deci, să facem acum tot ce putem. Vom trăi între speranță și frică încă câteva săptămâni, dar până la urmă vom trece prin asta”, le-a transmis medicul copiilor săi.

Este aparut acest articol pe internet si chiar fara detalii imi pare demn de luat in seama!?

vineri, 15 mai 2020

Ca la noi la nimenea


Azi in zi in care grija fata de noi a cui trabe si sunt platiti cu bani grei pentru asta este in relache pentru ca prea ocupati cu juganeala romaniei era greu sa faca ce ar fi trebuit ca sa fim in siguranta constitutionala si antipenala este zic eu de actualitate:
MOS TEACA SI EPIZOTIA – ANTON COSTACHE BACALBASA
”Adevarat copil nazdravan! Din pricina lui nu se puteau odihni cinci mahalale. Nu era zi de la Dumnezeu in care parintii sa nu se pomeneasca acasa cu vreo plangere.
Dar copilaria nu tine mult. La opt ani, micul Tecuta a fost rapit de langa duzinile-i de tamburi-majori si incorporat la scoala. Aici firea lui cazona s-a simtit incatusata de o noua disciplina, de un regim care nu-i putea conveni.”
Asa sa ii ajute Dumnezeu! Cum ne ajuta si ei pe noi romanii!

luni, 11 mai 2020

11-12 mai 2020


TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC - „La musica” de Marguerite Duras. Traducerea şi adaptarea radiofonică: Paul B. Marian. Regia artistică: Olimpia Arghir. În distribuţie: Gina Patrichi, George Constantin, Elena Sereda, Magdalena Cernat, Gheorghe Pufulete. Regia de studio: Crânguţa Manea. Regia muzicală: Nicolae Neagoe. Regia tehnică: ing. Andrei Sireteanu. Înregistrare din anul 1983

TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC - „Turnul de fildeş” de Camil Petrescu. Dramatizarea: Manase Radnev. Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Dan Condurache, Adela Mărculescu, Ion Pavlescu, Anca Neculce, George Oprina, Constantin Fugaşin, Ruxandra Sireteanu, Aurelian Napu, Aurelian Georgescu. Regia de studio: Rodica Leu. Regia muzicală: Romeo Chelaru. Regia tehnică: Vasile Manta. Înregistrare din anul 1983